wtorek, 25 sierpnia 2020

Sos pomidorowy a'la keczup

 Domowy keczup? Proszę bardzo! 

fot. przychodzibabapl

  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 20 dag marchewki
  • 20 dag selera
  • 20 dag cebuli
  • 0,5 szkl oleju
  • kilka ząbków czosnku, wg.  uznania
  • sól, pieprz do smaku,
  • chili -opcjonalnie
  • ziele angielskie, liść laurowy, goździki

 

Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, łącznie z cebulą.

W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pozostałe warzywa - dusić ok. 15 minut. Dodać przecier pomidorowy, ziele , liść laurowy, goździki( wszystkiego po ok. 6-8 szt), chili do smaku (jeśli lubicie ostre dodatki!) i posiekany drobno czosnek. Dusić to jeszcze BEZ przykrycia jakieś 20 - 30 minut - powinno zgęstnieć troszkę. Następnie przekładać gorące do małych słoiczków (takich jak po chrzanie np.) i pasteryzować w temperaturze 90 stopni ok. 15 minut.

Doskonały dodatek do wszelkich mięs na zimno i do kanapek :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...