Nie ma nic lepszego, niż zajrzeć zimą do spiżarni i wybrać z półki ulubioną sałatkę zrobioną latem :)
fot. przychodzibabapl |
4 kg buraków
0,75 - 1 kg papryki
0,5 kg cebuli
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli (może być więcej)
6-7 ziarenek ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe
Ugotowane w skórkach buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na połowie oleju zeszklić 0,5 kg cebuli pokrojonej w piórka. Na drugiej poddusić 1 kg papryki żółtej pokrojonej w kostkę, wszystko wymieszać razem i na małym ogniu chwilę dusić. Dodać ocet, cukier, przyprawy i jeszcze chwilę dusić.
Do słoików nakładać jeszcze gorące, pasteryzować od chwili zawrzenia 10 min.
Z podanej porcji wyjdzie 7-8 pólitrowych słoiczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz