wtorek, 25 sierpnia 2020

Buraczki z papryką i cebulą

Nie ma nic lepszego, niż zajrzeć zimą do spiżarni i wybrać z półki ulubioną sałatkę zrobioną latem :)  

fot. przychodzibabapl
fot. przychodzibabapl

  • 4 kg buraków

  • 0,75 - 1 kg papryki

  • 0,5 kg cebuli

  • 1 szklanka octu

  • 1 szklanka oleju

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1,5 łyżki soli (może być więcej)

  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego,

  • 2-3 liście laurowe

 

Ugotowane w skórkach buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na połowie oleju zeszklić 0,5 kg cebuli pokrojonej w piórka. Na drugiej poddusić 1 kg papryki żółtej pokrojonej w kostkę, wszystko wymieszać razem i na małym ogniu chwilę dusić. Dodać ocet, cukier, przyprawy i jeszcze chwilę dusić.

Do słoików nakładać jeszcze gorące, pasteryzować od chwili zawrzenia 10 min.

Z podanej porcji wyjdzie 7-8 pólitrowych słoiczków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...