Ciasto jest tak aromatyczne i pyszne, że znika zanim ostygnie.
- 2 ½ szklanki mąki
- 1 szklanka puree z dyni
- 5 dag drożdży
- Otarta skórka z 1 pomarańczy lub skórka kandyzowana
- Ok. 1 szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
Kruszonka:
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
Z drożdży, ciepłego mleka odrobiny cukru i mąki przygotować rozczyn. Mąkę przesiać, dodać cukier, jajka i rozczyn, wyrabiać (ja to robię mikserem), następnie dodawać puree z dyni olej, skórkę z pomarańczy. Ciasto wyrobić na gładką masę, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minim. 40 minut, powinno podwoić swoją objętość. Następnie wyłożyć ciasto do 2 keksówek i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier i cynamon, masło rozpuścić i wlać jeszcze mocno ciepłe do miski i szybko zagnieść kruszonkę, wyłożyć ją ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni na ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz