środa, 25 listopada 2020

Drożdżowe ciasto z dynią i cynamonową kruszonką

 


Ciasto jest tak aromatyczne i pyszne, że znika zanim ostygnie.
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 5 dag drożdży
  • Otarta skórka z 1 pomarańczy lub skórka kandyzowana
  • Ok. 1 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru

Kruszonka:

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Z drożdży, ciepłego mleka odrobiny cukru i mąki przygotować rozczyn. Mąkę przesiać, dodać cukier, jajka i rozczyn, wyrabiać (ja to robię mikserem), następnie dodawać puree z dyni olej, skórkę z pomarańczy. Ciasto wyrobić na gładką masę, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minim. 40 minut, powinno podwoić swoją objętość. Następnie wyłożyć ciasto do 2 keksówek i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier i cynamon, masło rozpuścić i wlać jeszcze mocno ciepłe do miski i szybko zagnieść kruszonkę, wyłożyć ją ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni na ok. 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...