czwartek, 26 listopada 2020

Sałatki "na winie"

Goście, goście

Dzwonek do drzwi… niespodziewani, acz mili goście… a w lodówce światło, bo teraz to nawet nie można powiedzieć, że tylko żeberka, bo półki szklane. No i co ? Gość nie świnia, swoje prawa ma, przy krakersach to się siedziało w czasach studenckich, a teraz trzeba by coś więcej. I co uratuje sytuację? Oczywiście sałatka „nawinie” ! Pierwsza zasada w kuchni, to pod żadnym pozorem nie wyrzucać resztek z obiadu typu: ugotowany kuskus, ryż czy makaron. Nawet jak zostanie mięso z rosołu to może się przydać. A to światło w lodówce to też zazwyczaj przysłowiowe jest przecież, bo zawsze jakieś resztki warzyw czy wędlin się znajdą.

Te sałatki już zostały popełnione, a w miarę powstawania nowych pomysłów będę temat rozwijać.

No to zaczynamy.

1. SAŁATKA Z KUSKUSEM I ŻÓŁTYM SEREM

  • ugotowany kuskus – tyle ile zostało z obiadu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 świeża papryka obojętnie jakiego koloru
  • nieduża cebula
  • 4-6 ogórków konserwowych
  • 15 dag sera żółtego
  • majonez, keczup, tabasco

Ser , paprykę pokroić w kosteczkę, ogórka i cebulę także. Dodać to wszystko do kuskusu, do tego kukurydzę i 2 łyżki majonezu z jedną łyżką keczupu, doprawić do smaku pieprzem, tabasco i ostrożnie solą. Sałatka gotowa !

2. SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO Z KABANOSEM

  • makaron ryżowy – lub jakikolwiek, który został z obiadu, ale nie taki „rosołowy”
  • kilka kabanosów
  • 1 pomidor
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 słoiczka oliwek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • majonez, sól, pieprz

Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, pomidora i ogórka pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Oliwki można poprzekrawać na pół – będzie więcej. Do makaronu dodać pokrojone składniki, kukurydzę, ze 2 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem – i smacznego !

3. ZIELONA CHRUPIĄCA SAŁATKA

  • z obiadu została resztka zielonej sałaty z sosem winegret, najlepszy jest mix różnych sałat
  • 1/2 słoiczka marynowanych grzybów
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3-5 łyżek uprażonych ziaren słonecznika lub dyni
  • kilka oliwek
  • 2 łyżki majonezu

Grzyby pokroić w jakąś kostkę, ugotowane jajka w grubą kostkę, oliwki na połowę – to wszystko dodać do sałaty, do tego prażone, ostudzone ziarna, dodać majonez, wymieszać i zajadać.

4. KLASYCZNA SZYNKA Z JAJKIEM I GROSZKIEM

  • 20 dag szynki lub jakiejkolwiek innej wędliny
  • 3-4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 puszka groszku
  • 1 czerwona cebula
  • jakieś konserwowe warzywa typu: ogórek, papryka itd.

Szynkę pokroić w paseczki, jajka w grubą kostkę, cebulę pokroić w cienkie talarki (lekko posolić, wygnieść dobrze i odstawić na chwilkę), ogórka lub paprykę (można jedno i drugie) pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki połączyć majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. SAŁATKA "ROSOŁOWA" 

Inna jej nazwa to sałatka z wnętrzności, rosołowych właśnie :)

  • gotowane mięso z rosołu – każde byle bez tłuszczu i miękkie
  • puszka kukurydzy lub fasoli czy groszku – co mamy
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 por (biała część)
  • majonez, sól, pieprz

Pora pokroić w krążki, posolić dobrze wygnieść, po kilku minutach wypłukać zimną wodą i dobrze odsączyć. Warzywa z puszki odsączyć. Mięso pokroić w kostkę.

6. RYŻ W ROLI GŁÓWNEJ

  • ugotowany ryż
  • 1/2 słoiczka papryki konserwowej lub 5-6 ogórków
  • tuńczyk w sosie własnym/oleju lub jakakolwiek ryba w oleju lub wędzona
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sos winegret (oliwa, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz)

Paprykę/ogórki pokroić w kostkę i dodać do ryżu. Cebulę posiekać i posolić, wygnieść z solą a po kilku minutach wypłukać zimną wodą i dobrze odsączyć. Szczypiorek posiekać i dodać do ryżu. Rybę podzielić na drobne kawałki, dodać do reszty składników. Przygotować sos:

1/4 szkl oliwy, czubata łyżka musztardy, sok z 1/2 cytryny , szczypta soli i pieprzu- wszystkie składniki wlać do słoiczka, zakręcić i dobrze wymieszać, dodać do sałatki, wcisnąć ząbek czosnku i dobrze wymieszać.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...