środa, 25 listopada 2020

Biszkopt z musem truskawkowym i bitą śmietaną

http://www.przychodzibaba.pl/s/cc_images/cache_2451668096.jpg?t=1412064366 Bardzo rzadko się zdarza taka sytuacja, kiedy mój małż prosi o dokładkę ciasta, a właśnie ten przysmak to sprawił... Ciasto jest tak proste do wykonania, że aż niemożliwe. Nie zrażajcie się tymi trzema etapami.

Podany przepis jest na dużą blaszkę, a biszkopt można przeciąć na połowę i starcza wtedy na 2 ciasta. Można biszkopt sam zamrozić.

I. Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ szkl. mąki pszennej
  • ½ maki kartoflanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wodę, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką z proszkiem.

Piec ok. 30 minut w temp. 160-180 st.

II. Mus truskawkowy

  • 2 op. mrożonych truskawek (2 x 450 gr)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 0,5 l wody

Truskawki rozmrozić tylko tyle, żeby dało się je zmiksować. Do tego dodać gorącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 l wrzącej wody. Jeszcze lekko zmiksować i poczekać kilka minut aż zacznie tężeć ( to naprawdę wystarczy kilka minut), wtedy wyłożyć na ostudzony biszkopt. Biszkopt nie powinien być grubszy niż max. 2 cm. Ciasto odstawić do lodówki.

III. Bita śmietana

  • 750 ml śmietany 30% kremowej
  • 6-8 łyżek cukru pudru (można mniej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny (można żelatynę zastąpić śmietanfixem)
  • 0,5 szkl wody lub mleka
  • kilka kostek gorzkiej czekolady lub kakao do posypania

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie lub mleku i ostudzić. Śmietanę ubijać, dodać cukier waniliowy i cukier puder, dodać ostudzoną żelatynę, dokładnie połączyć i wyłożyć na mus truskawkowy. Na to zetrzeć gorzką czekoladę lub posypać kakao (kakaem??, kakałem hehehe). Wstawić do lodówki, żeby śmietana stężała. I smacznego .... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...