Moja kuchnia to moja twierdza. Od zawsze lubiłam smaczne jedzenie i zawsze lubiłam gotować, wymyślać nowe przepisy. Serdecznie współczuję ludziom, dla których jedzenie jest tylko źródłem paliwa, bo to naprawdę może być fantastyczna uczta dla zmysłów. Ale lubię nie tylko gotować, więc o takich tam innych życiowych też pewnie będę tu pisać.
środa, 25 kwietnia 2018
Jogurtowy kurczak z grilla
Grillowana pierś z kurczaka marynowana w jogurcie może nie wygląda najlepiej, ale naprawdę smakuje doskonale. Nie jest sucha a delikatna i chuda. Przecież grilowanie może być fit.
Porcja dla 4 osób
4 piersi z kurczaka
500 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki przyprawy gyros
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego
Piersi umyć, osuszyć i pokroić w wzdłuż na paski. Z każdej piersi powinno wyjść około 4 pasków. Przyprawy i rozgnieciony czosnek wrzucić do jogurtu i dokładnie wymieszać. Zalać tym jogurtem pokrojone piersi i odstawić do lodówki, co najmniej na 1 godzinę a najlepiej na całą noc. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej godzinę przed planowanym grillowaniem. Patyczki na szaszłyki lekko natłuścić i nadziewać na nie paski mięsa. Ułożyć na mocno nagrzanych i naoliwionych tackach do grillowania. Piec z każdej strony ok. 10-15 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nalewka ze śliwek
Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂 Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...
-
Opieńki to bardzo nie docenione grzyby, które wyjątkowo lubię zbierać, bo w ciągu 10 minut jest pełny ogromny kosz :) Można je marynować kl...
-
Dostałam w prezencie od synka kociołek i szukałam dobrego przepisu na węgierski bograczosz, ale z tym jest jak z nasza zalewajka. Co dom to ...
-
Po kolejnym mięsnym grillowaniu niezbędny jest lekki detoksik. Całe szczęście cukinia jest teraz dostępna przez cały rok i należy z niej k...
-
Smaczne, zdrowe, pyszne - tyle można w skrócie o szaszłykach z warzyw. Można je grilować tradycyjnie, usmażyć na patelni czy upiec w piekar...
-
A dlaczego akurat Joli? Bo dostałam ten przepis 100 lat temu od Cioci Joli i zawsze robię w ten sposób, a ona go zgubiła i co roku dzwoni ...
-
Jak ogórki to oczywiście sałatka szwedzka ! Składniki: 5 kg ogórków gruntowych 6 dużych marchewek 3 duże cebule 2 szklanki octu 10% 3...
-
W związku z tym, że zbliżają się kolejne święta – nie ma znaczenie jakie, muszę się podzielić z Wami pewną nabytą mądrością. Jakiś czas t...
-
Domowy makaron czyli pasta fresco naprawdę nie jest trudny do zrobienia, ale wymaga trochę zachodu. Tagliatelle, tagliolini, fettuccine ...
-
Ten sernik jest wyjątkowy pod wieloma względami. Przede wszystkim ZAWSZE wychodzi :) Poza tym jak na sernik jest wyjątkowo lekki, delikatn...
-
Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂 Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz