Moja kuchnia to moja twierdza. Od zawsze lubiłam smaczne jedzenie i zawsze lubiłam gotować, wymyślać nowe przepisy. Serdecznie współczuję ludziom, dla których jedzenie jest tylko źródłem paliwa, bo to naprawdę może być fantastyczna uczta dla zmysłów. Ale lubię nie tylko gotować, więc o takich tam innych życiowych też pewnie będę tu pisać.
środa, 25 kwietnia 2018
Jogurtowy kurczak z grilla
Grillowana pierś z kurczaka marynowana w jogurcie może nie wygląda najlepiej, ale naprawdę smakuje doskonale. Nie jest sucha a delikatna i chuda. Przecież grilowanie może być fit.
Porcja dla 4 osób
4 piersi z kurczaka
500 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki przyprawy gyros
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego
Piersi umyć, osuszyć i pokroić w wzdłuż na paski. Z każdej piersi powinno wyjść około 4 pasków. Przyprawy i rozgnieciony czosnek wrzucić do jogurtu i dokładnie wymieszać. Zalać tym jogurtem pokrojone piersi i odstawić do lodówki, co najmniej na 1 godzinę a najlepiej na całą noc. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej godzinę przed planowanym grillowaniem. Patyczki na szaszłyki lekko natłuścić i nadziewać na nie paski mięsa. Ułożyć na mocno nagrzanych i naoliwionych tackach do grillowania. Piec z każdej strony ok. 10-15 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nalewka ze śliwek
Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂 Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...
-
Nadchodzi najlepszy czas na zrobienie pieczonek z młodych warzyw ... Pieczonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jur...
-
Dostałam w prezencie od synka kociołek i szukałam dobrego przepisu na węgierski bograczosz, ale z tym jest jak z nasza zalewajka. Co dom to ...
-
Sezon na grzyby!! Hurra !! fot. Kalina Mucha Porcja dla 3-4 osób 1 szklanka pęczaku 300 g grzybów leśnych (można więcej) 1 l bu...
-
Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂 Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...
-
Podobno w lasagne ze szpinakiem najtrudniejszy jest sos beszamel. No cóż , dla mnie najtrudniejsze jest czekanie kiedy już będzie na tal...
-
Do wędzenia nadaje się każdy ładny duży kurczak, ale także same udka czy pierś ze skórą. Mięso należy dobrze oczyścić ze zbędnego tłus...
-
W pewnym wieku okazuje się, że jednak nasz organizm ma określony czas przydatności do spożycia i po wykonaniu serii badań trzeba wiele rz...
-
Bardzo wielkanocna zupa i taka właśnie zagości na naszym świątecznym stole, w związku z tym zdjęcie zupy będzie po świętach. 20 dag chr...
-
Po kolejnym mięsnym grillowaniu niezbędny jest lekki detoksik. Całe szczęście cukinia jest teraz dostępna przez cały rok i należy z niej k...
-
Klasyczny przegląd lodówki, lekkie, pyszne, zdrowe i bez mięsa! fot. przychodzibabapl Porcja dla 2 osób po 80 g suchego makaronu ko...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz