środa, 25 kwietnia 2018

Kolorowe warzywne szaszłyki z grilla

http://www.przychodzibaba.pl/s/cc_images/cache_2469176330.jpg?t=1465459349

Smaczne, zdrowe, pyszne - tyle można w skrócie o szaszłykach z warzyw. Można je grilować tradycyjnie, usmażyć na patelni czy upiec w piekarniku. Do dzieła!

Na 6-8 szaszłyków
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta - można użyć dowolnej papryki
  • 2-3 cebule białe lub czerwone
  • 12-16 niedużych pieczarek
  • 1-2 małe cukinie
  • dowolnie świeże zioła, np. rozmaryn, tymianek, bazylia, estragon, lubczyk etc.
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
Warzywa umyć, osuszyć. Paprykę pokroić w kawałki mniej więcej kwadratowe, cebulę przekroić na ćwiartki i rozdzielić jej warstwy (powstaną takie łódeczki i nie zlatują z patyczka), pieczarki przekroić na połowę, cukinie na plasterki ok. 1 cm. Patyczki na szaszłyki lekko natłuścić oliwą ( żeby można było potem je lekko ściągnąć), nadziewać po kolei : papryka - pieczarka - cebula - cukinia i tak do końca patyczka, najlepiej zakończyć papryką.

Przygotować sos do posmarowania szaszłyków: oliwę, umyte i osuszone zioła, czosnek i sos sojowy zblendować. Taką emulsją posmarować szaszłyki z każdej strony i odstawić na jakąś godzinkę. Potem grillować z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut. Oczywiście smarować je także w czasie pieczenie pozostałą emulsją. I smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...