Smaczne, zdrowe, pyszne - tyle można w skrócie o szaszłykach z warzyw. Można je grilować tradycyjnie, usmażyć na patelni czy upiec w piekarniku. Do dzieła!
Na 6-8 szaszłyków
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka żółta - można użyć dowolnej papryki
- 2-3 cebule białe lub czerwone
- 12-16 niedużych pieczarek
- 1-2 małe cukinie
- dowolnie świeże zioła, np. rozmaryn, tymianek, bazylia, estragon, lubczyk etc.
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- 2-3 łyżki sosu sojowego
Przygotować sos do posmarowania szaszłyków: oliwę, umyte i osuszone zioła, czosnek i sos sojowy zblendować. Taką emulsją posmarować szaszłyki z każdej strony i odstawić na jakąś godzinkę. Potem grillować z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut. Oczywiście smarować je także w czasie pieczenie pozostałą emulsją. I smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz