środa, 25 kwietnia 2018

Grillowane bataty

http://www.przychodzibaba.pl/s/cc_images/cache_2469178253.jpg?t=1465463189
Od jakiegoś czasu bardzo modne są bataty. Frytki z batatów... Zupa-krem z batatów, bataty takie czy owakie. No więc czemu nie wrzucić ich na grilla?

Eksperyment się udał !
  • 1-2 większe bataty
  • 1 kostka masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • lubczyk
  • sól, pieprz

Bataty bardzo dobrze wyszorować i pokroić na plastry nie grubsze niż 1 cm.
Obrany czosnek, małą garść świeżych liści lubczyku (lub rozmarynu), sól, pieprz i masło dobrze zmiksować na pastę.
Bataty układać no mocno rozgrzanym grillu, po kilku minutach obrócić na drugą stronę i lekko posmarować pastą z masła i ziół z czosnkiem. Po kilku minutach znowu obrócić i posmarować masłem. Czynność powtarzać i sprawdzać widelcem czy są już miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...