piątek, 24 lipca 2020

Sałatka z pieczarek i surowej marchewki!

Zaskakujące połączenie pieczarek i surowej marchewki w delikatnej marynacie!
fot. przychodzibabapl
Przepis podpatrzony na jakimś włoskim blogu o gotowaniu.
Świetna propozycja na upalne dni i do grilla.
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 marchewki
  • 100 g czarnych oliwek
  • 200 g kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1/2 szkl octu
  • 1/2 szkl oleju
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyścić i wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody, gotować 5 minut od momentu ponownego zawrzenia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, także lekko posolić. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki i te słupki na pół (lepiej się nabiera na łyżkę potem).
Do ostudzonych pieczarek dodajemy wszystkie składniki, posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, olej, sól i pieprz (ostrożnie). Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Dobrze jest czasem pomieszać sałatkę, żeby wszystko dobrze się zamarynowało.
Im dłużej tym lepiej... ale to trudne, wierzcie mi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...