fot. przychodzibabapl |
Świetna propozycja na upalne dni i do grilla.
- 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 3-4 marchewki
- 100 g czarnych oliwek
- 200 g kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- pęczek świeżej bazylii
- 1/2 szkl octu
- 1/2 szkl oleju
- sól, pieprz
Pieczarki oczyścić i wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody, gotować 5 minut od momentu ponownego zawrzenia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, także lekko posolić. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki i te słupki na pół (lepiej się nabiera na łyżkę potem).
Do ostudzonych pieczarek dodajemy wszystkie składniki, posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, olej, sól i pieprz (ostrożnie). Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Dobrze jest czasem pomieszać sałatkę, żeby wszystko dobrze się zamarynowało.
Im dłużej tym lepiej... ale to trudne, wierzcie mi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz