Opieńki to bardzo nie docenione grzyby, które wyjątkowo lubię zbierać, bo w ciągu 10 minut jest pełny ogromny kosz :) Można je marynować klasycznie albo zrobić taką wersję z pomidorami.
Doskonały dodatek do mięska, na tzw zagrychę i zamiast pieczarek do pizzy!
- ok. 1 , 5 kg kapeluszy opieniek
- 1 łyżka soli do obgotowania grzybów
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30% (musi być dobrej jakości)
- 1/3 szkl. oleju
- 1/2 strączka papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatki chili ewentualnie sproszkowane (wg własnego uznania można dać lub nie)
- 2 - 3 duże cebule
- 1/2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
- 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
- 1,5 szkl. wody
- 0,5 szkl. octu spirytusowego 10%
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki nasion gorczycy
- 2 liście laurowe
- 5 goździków
Składniki zalewy gotować ok. 10 - 15 min. pod przykryciem. W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby, dusić jeszcze ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nic nie przypaliło. Dodać zalewę, koncentrat, pieprz i Vegetę, dusić jeszcze kilka minut i gorącą sałatkę nałożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować ok. 20 min..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz