piątek, 15 września 2017

Opieńki w pomidorach


Opieńki to bardzo nie docenione grzyby, które wyjątkowo lubię zbierać, bo w ciągu 10 minut jest pełny ogromny kosz :) Można je marynować klasycznie albo zrobić taką wersję z pomidorami.
Doskonały dodatek do mięska, na tzw zagrychę i zamiast pieczarek do pizzy!
  • ok. 1 , 5 kg kapeluszy opieniek
  • 1 łyżka soli do obgotowania grzybów
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30% (musi być dobrej jakości)
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/2 strączka papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatki chili ewentualnie sproszkowane (wg własnego uznania można dać lub nie)
  • 2 - 3 duże cebule
  • 1/2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
  • 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
ZALEWA:
  • 1,5 szkl. wody
  • 0,5 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki nasion gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 5 goździków
Opieńki - same kapelusze umyć dokładnie i zalać ok. 1,5 l wrzątku dodając 1 łyżkę soli i gotować ok. 5 min., odcedzić. Większe sztuki można pokroić na mniejsze kawałki, mniejsze zostawiłam w całości. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Składniki zalewy gotować ok. 10 - 15 min. pod przykryciem. W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby, dusić jeszcze ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nic nie przypaliło. Dodać zalewę, koncentrat, pieprz i Vegetę, dusić jeszcze kilka minut i gorącą sałatkę nałożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować ok. 20 min..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...