Z ostatniego grilla został sos bbq, więc trzeba by go wykorzystać. Żeberka .... mniam ....
Oglądanie programów kulinarnych przynosi jednak efekty, bo czasem jedna
prosta informacja zmienia cały przepis. Zawsze zastanawiałam się jak oni
to robią, że żeberka z grilla są soczyste i
mięciutkie, z odchodzącą kostką.
A to takie proste !
Żeberka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię
aluminiową i piec w temperaturze ok. 160 st przez ok. 1,5 do 2 godzin.Upieczone
żeberka podzielić na kawałki wg. uznania, ostudzić i posmarować sosem, odstawić
na co najmniej 2 godziny (można nawet na całą noc), potem grillować ostrożnie smarując często
sosem., do czasu aż glazura z sosu ładnie się skarmelizuje. W międzyczasie schłodzić piwo lub dobre czerwone wino i rozkoszować się grillem w towarzystwie przyjaciół :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz