piątek, 1 września 2017

Żeberka bbq


Z ostatniego grilla został sos bbq, więc trzeba by go wykorzystać. Żeberka .... mniam ....
Oglądanie programów kulinarnych przynosi jednak efekty, bo czasem jedna prosta informacja zmienia cały przepis. Zawsze zastanawiałam się jak oni to robią, że żeberka z grilla są soczyste i mięciutkie, z odchodzącą kostką.
A to takie proste !
 Żeberka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze ok. 160 st przez ok. 1,5 do 2 godzin.Upieczone żeberka podzielić na kawałki wg. uznania, ostudzić i posmarować sosem,  odstawić na co najmniej 2 godziny (można nawet na całą noc), potem grillować ostrożnie smarując często sosem., do czasu aż glazura z sosu ładnie się skarmelizuje. W międzyczasie schłodzić piwo lub dobre czerwone wino i rozkoszować się grillem w towarzystwie przyjaciół  :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...