piątek, 15 września 2017

Papryka marynowana i kiszona

Papryka ... papryka ... papryka 
W przedwojennej kuchni nazywana też pieprzem :) Można ją zrobić na bardzo wiele sposobów, ale dzisiaj marynujemy  kisimy.
Trzeba koniecznie zamknąć ją teraz w słoiczkach, bo zima jest tragicznie droga.
Nasza ulubiona wersja to papryka miodowa, smacznego!!
  

Papryka miodowa

Doskonała, delikatna, aromatyczna.
  • papryka czerwona, można pomieszać kolorową, fajnie wygląda w słoiczkach,
    oczyścić i pokroić, surową układać w słoikach po dżemie, do każdego dodać:
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna czarnego pieprzu,
  • 2 szt. goździków,
  • kawałeczek papryczki chili,
  • 1 listek czarnej porzeczki, wiśni lub dębu.
zalewa:
  • 2 l wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
zagotować, zalać paprykę gorącą zalewą i pasteryzować 7-10 min w temp. ok 90 stopni.

Papryka konserwowa

Soczysta, chrupiąca i ostra.

  • Paprykę oczyścić i pokroić, surową układać w słoikach po dżemie, do każdego dodać:
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • liść czarnej porzeczki lub wiśni, dębu
  • pieprz, gorczyca
  • plaster cebuli, marchewki
  • czosnek, chrzan, koper
  • maleńki kawałek papryczki chili
Zalewa:
  • 1 ½ szkl. octu
  • 2 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżka soli

Zagotować i gorącą zalewać paprykę. Pasteryzować ok.7-10 minut.

Papryka kiszona

Dobry dodatek do wielu potraw, a i jako zakąska niczego sobie...
  • 3 kg czerwonej papryki
  • 5 zielonych ogórków
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 6 dag soli
  • suchy koper z nasionami
  • 3 litry wody
Paprykę umyć, osączyć, rozciąć z jednej strony i wyjąć pestki. Ogórki umyć, ponakłuwać. Paprykę i ogórki włożyć do słoja lub kamiennego garnka, dodać koper i obrany czosnek. Zagotować wodę z solą, zalać warzywa, obciążyć. Pozostawić w temperaturze pokojowej 2 dni, potem wynieść w chłodne miejsce. Ukiszoną paprykę można przełożyć do mniejszych słoików i pasteryzować. Dobra jako dodatek do mięs można też pokroić i łączyć z innymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...