W przedwojennej kuchni nazywana też pieprzem :) Można ją zrobić na bardzo wiele sposobów, ale dzisiaj marynujemy kisimy.
Trzeba koniecznie zamknąć ją teraz w słoiczkach, bo zima jest tragicznie droga.
Nasza ulubiona wersja to papryka miodowa, smacznego!!
Papryka miodowa
Doskonała, delikatna, aromatyczna.- papryka czerwona, można pomieszać kolorową, fajnie wygląda w słoiczkach,
oczyścić i pokroić, surową układać w słoikach po dżemie, do każdego dodać: - 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ziarna czarnego pieprzu,
- 2 szt. goździków,
- kawałeczek papryczki chili,
- 1 listek czarnej porzeczki, wiśni lub dębu.
- 2 l wody
- 1,5 szklanki octu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
Papryka konserwowa
Soczysta, chrupiąca i ostra.- Paprykę oczyścić i pokroić, surową układać w słoikach po dżemie, do każdego dodać:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- liść czarnej porzeczki lub wiśni, dębu
- pieprz, gorczyca
- plaster cebuli, marchewki
- czosnek, chrzan, koper
- maleńki kawałek papryczki chili
- 1 ½ szkl. octu
- 2 l wody
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżka soli
Papryka kiszona
Dobry dodatek do wielu potraw, a i jako zakąska niczego sobie...- 3 kg czerwonej papryki
- 5 zielonych ogórków
- 6 dużych ząbków czosnku
- 6 dag soli
- suchy koper z nasionami
- 3 litry wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz