Śledzie tradycyjne w oleju
Pora na śledzika, zaczynamy od tradycji. Śledzie robię od lat wielu, ale dopiero teraz znalazłam "złoty środek" na ich przyrządzenie :)- 1 kg matjasów wymoczyć, zmieniając kilka razy wodę i sprawdzając „czy już”, nie powinny być całkiem odsolone, bo do zalewy nie dodajemy soli.
- lub śledzie matjas w oleju ** (np. Marinero z biedronki)
Zalewa: - 6 szkl wody
- 3/4 i ciut szklanki octu
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren pieprzu, najlepiej kolorowego,
- 3-4 listki laurowe,
- 2-3 goździki,
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 cebule
- ok. 3/4 szkl oleju
Zimną zalewą zalać wymoczone śledzie. NIE WKŁADAĆ DO LODÓWKI do następnego dnia, wtedy śledzie nie robią się twarde. Gotowe do jedzenia są już na drugi dzień i wtedy już można je schować do lodówki.
** Jeżeli używamy śledzi w oleju to także trzeba je wymoczyć, a pozostały olej wykorzystać do zalewy. Takie śledzie moczę nie dłużej niż 2 godziny, tylko raz zmieniając wodę. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
Śledzie curry
Ulubione śledzie mojego syna :)Śledzie marynowane w zalewie estragonowej.
- ok. 10 płatów matjasów lekko wymoczonych
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu winnego z jabłek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżki suszonego estragonu
- szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
Wszystko zagotować, pogotować 5 min., wystudzić, zalać śledzie (jeżeli są za słone to do zalewy nie dawać soli). Można ponadto dodać 0,5 łyżki suszonego estragonu, zagotować w małej ilości wody, przecedzić i dodać do ugotowanej i przestudzonej zalewy.
Sos curry:
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki gorczycy mielonej
- 2 łyżeczki curry
- 3 łyżki majonezu
- ½ szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka miodu
Śledzie z buraczkami
Sałatkę śledziową z buraczkami dość często robi się w wersji warstwowej, najpierw ziemniaki, śledzik, buraczki itd., ale ja osobiście lubię, jak smaki się przegryzą no i ten kolor!- 250 g śledzi typu matjas
- 2 buraki
- 1 cebula czerwona
- 1 ogórek kiszony
- 1 jabłko
- 2 ziemniaki
- 2 ugotowane jajka
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Śledzie w pomidorach z suszoną śliwką
Wariacje na temat śledzia :)- 1/2 kg matjasów
- 6-8 korniszonów
- 1 średnia cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki keczupu pikantnego
- 10 śliwek suszonych
- 1 kopiasta łyżka rodzynek
- 2 łyżki oleju
Śledzie moczyć ok. 2 godz, powinny być lekko słone. Pokroić je w ok. 2 cm paseczki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, ostudzić i dodać do śledzi. Do tego dodać koncentrat, keczup, pokrojone w kostkę ogórki, pokrojone w paseczki śliwki i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
To kolejna smaczna przystawka - zakąska ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz