poniedziałek, 12 lutego 2018

Śledzik razy 4

Śledzie tradycyjne w oleju

Pora na śledzika, zaczynamy od tradycji. Śledzie robię od lat wielu, ale dopiero teraz znalazłam "złoty środek" na ich przyrządzenie :)
  • 1 kg matjasów wymoczyć, zmieniając kilka razy wodę i sprawdzając „czy już”, nie powinny być całkiem odsolone, bo do zalewy nie dodajemy soli.
  • lub śledzie matjas w oleju ** (np. Marinero z biedronki)
    Zalewa:
  • 6 szkl wody
  • 3/4 i ciut szklanki octu 
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu, najlepiej kolorowego,
  • 3-4 listki laurowe,
  • 2-3 goździki,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 cebule
  • ok. 3/4 szkl oleju
Wszystkie składniki oprócz cebuli i oleju gotować ok. 10 minut, następnie dodać do tego pokrojoną w krążki cebulę i olej i gotować jeszcze ok. 3 minuty, ostudzić.
Zimną zalewą zalać wymoczone śledzie. NIE WKŁADAĆ DO LODÓWKI do następnego dnia, wtedy śledzie nie robią się twarde. Gotowe do jedzenia są już na drugi dzień i wtedy już można je schować do lodówki.
** Jeżeli używamy śledzi w oleju to także trzeba je wymoczyć, a pozostały olej wykorzystać do zalewy. Takie śledzie moczę nie dłużej niż 2 godziny, tylko raz zmieniając wodę. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
  

 Śledzie curry

Ulubione śledzie mojego syna :)
 Śledzie marynowane w zalewie estragonowej.
  • ok. 10 płatów matjasów lekko wymoczonych
Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu winnego z jabłek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżki suszonego estragonu
  • szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach

Wszystko zagotować, pogotować 5 min., wystudzić, zalać śledzie (jeżeli są za słone to do zalewy nie dawać soli). Można ponadto dodać 0,5 łyżki suszonego estragonu, zagotować w małej ilości wody, przecedzić i dodać do ugotowanej i przestudzonej zalewy.

Sos curry:
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki gorczycy mielonej
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki majonezu
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zalać tym samym zamarynowane i odsączone z zalewy śledzie. Najlepsze jest na drugi dzień 

Śledzie z buraczkami

Sałatkę śledziową z buraczkami dość często robi się w wersji warstwowej, najpierw ziemniaki, śledzik, buraczki itd., ale ja osobiście lubię, jak smaki się przegryzą no i ten kolor!
  • 250 g śledzi typu matjas
  • 2 buraki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 jabłko
  • 2 ziemniaki
  • 2 ugotowane jajka
  • 4 łyżki majonezu 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Gotuję buraki i ziemniaki, dobrze to zrobić dzień wcześniej wtedy nie trzeba czekać. Buraki ścieram na tarce o grubych oczkach. Kroje ziemniaki i jabłka w kostkę. W mniejszą kostkę kroje ogórka kiszonego a także cebulę. Dodaję śledzie wcześniej wymoczone w wodzie lub w mleku, pokrojone w paseczki. Dodaję majonez i doprawiam. Z wierzchu dekoruję jajkiem startym na tarce o drobnych oczkach. Smacznego.


http://www.przychodzibaba.pl/s/cc_images/cache_2440547350.jpg?t=1487267117Śledzie w pomidorach z suszoną śliwką

Wariacje na temat śledzia :)
  • 1/2 kg matjasów
  • 6-8 korniszonów
  • 1 średnia cebula
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 kopiasta łyżka rodzynek
  • 2 łyżki oleju

Śledzie moczyć ok. 2 godz, powinny być lekko słone. Pokroić je w ok. 2 cm paseczki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, ostudzić i dodać do śledzi. Do tego dodać koncentrat, keczup, pokrojone w kostkę ogórki, pokrojone w paseczki śliwki i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

To kolejna smaczna przystawka - zakąska ...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...