czwartek, 22 lutego 2018

Makaron ze szpinakiem i serami


Szkoda, że fotografia jeszcze nie oddaje zapachu ... aromat tego sosu serowo-szpinakowego doprowadza do ślinotoku.
Porcja dla 3 - 4 osób
  • 1 op. mrożonego szpinaku lub odpowiednia ilość świeżego
  • po 100 g makaronu np. tagliatelle najlepiej domowego
  • 100 g sera żółtego (ostrego, np.  Chedar)
  • 100 g sera pleśniowego (np. Lazur, Gorgonzola)
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2/3 szklanki śmietany 30 % lub 18%
  • skórka otarta z 1/2 cytryny, łyżeczka soku
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa, chili
Makaron ugotować al'dente. Na odrobinie oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekane 3 ząbki czosnku. Kiedy cebula będzie szklista dodać rozmrożony i odsączony szpinaki dusić ok. 5 minut. Następnie dodać śmietankę, rozgnieciony czosnek, doprawić solą (OSTROŻNIE, sery są słone), pieprzem i gałką ( ja daję sporo gałki) oraz chili wg. uznania. Po kilku minutach dodać ser pleśniowy i dusić aż do jego rozpuszczenia. Dodać skórkę i sok z cytryny, jeśli sos jest zbyt gęsty dodać troszkę wody z gotującego się makaronu. Na koniec dodać resztę przeciśniętego przez praskę czosnku.
Do gotowego sosu wrzucić ugotowany gorący makaron, starty żółty ser, wymieszać i zostawić pod przykryciem na kilka minut.
Super szybki i syty bezmięsny obiad!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...