Z sosem bbq jest tak jak z polską zalewajką - co dom to inny przepis. Ten sos jest więc moim domowym wymysłem :) W oryginalnych przepisach, jednym z dodatków zawsze jest sos worcestershire, niestety na mojej prowincji nie do zdobycia. Jednak da się bez niego, sos też doskonały :)
Sos barbecue:
- 20 dag cebuli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4-6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki kolendry (utłuc w moździerzu)
- 10 goździków (utłuc w moździerzu)
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
- 1/4 szkl octu winnego
- 5-6 śliwek wędzonych
- 0,5 l przecieru pomidorowego
- 5-6 łyżek sosu worcestershire lub terijaki
- 4-5 łyżek sosu ostrygowego
- 1/2 szkl keczupu
Taki sos można używać do wielu mięs, na ciepło i na zimno. W lodówce może stać kilka tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz