piątek, 25 sierpnia 2017

Sos BBQ


Z sosem bbq jest tak jak z polską zalewajką - co dom to inny przepis. Ten sos jest więc moim domowym wymysłem :) W oryginalnych przepisach, jednym z dodatków zawsze jest sos worcestershire, niestety na mojej prowincji nie do zdobycia. Jednak da się bez niego, sos też doskonały :)

Sos barbecue:
  • 20 dag cebuli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4-6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kolendry (utłuc w moździerzu)
  • 10 goździków (utłuc w moździerzu)
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1/4 szkl octu winnego
  • 5-6 śliwek wędzonych
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 5-6 łyżek sosu worcestershire lub terijaki
  • 4-5 łyżek sosu ostrygowego
  • 1/2 szkl keczupu
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać cukier brązowy i podsmażyć aż się cukier i cebula skarmelizują. Następnie dodać wszystkie suche przyprawy i smażyć 2-3 minuty i wlać wino, dusić kilka minut, aż wino trochę odparuje. Śliwki zalać na chwilkę wrzątkiem a następnie posiekać i dodać do sosu. Wlać przecier pomidorowy i keczup i dusić na bardzo małym ogniu ok. 30 minut - sos ma być gęsty. Po tym czasie dodać sos worcestershire lub terijaki, sojowy i ostrygowy, doprawić ewentualnie solą i chili wg. uznania.
Taki sos można używać do wielu mięs, na ciepło i na zimno. W lodówce może stać kilka tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...