piątek, 18 sierpnia 2017

Korniszony Joli



A dlaczego akurat Joli? Bo dostałam ten przepis 100 lat temu od Cioci Joli i zawsze robię w ten sposób, a ona go zgubiła i co roku dzwoni do mnie jak ja robię ogórki....
  • 1 szkl. octu
  • 2 l wody
  • 5 łyżek cukru
  • łyżki soli - to wszystko zagotować.
Do czystych, wyparzonych słoików włożyć:
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • liść czarnej porzeczki lub wiśni lub dębu
  • pieprz
  • gorczyca
  • plaster cebuli, marchewki
  • czosnek, chrzan, koper
Powkładać ciasno ogórki i zalać gorącą zalewą, szczelnie zakręcić czystymi i nie uszkodzonymi zakrętkami. Słoiki gotować 5-7 minut.
Zdarza się, że zostaną słoiki z przygotowanymi przyprawami i gotowa zalewa, wtedy można włożyć tam np. patisona co widać na zdjęciu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...