piątek, 18 sierpnia 2017

Sałatka szwedzka

Jak ogórki to oczywiście sałatka szwedzka !
Składniki:
  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 6 dużych marchewek
  • 3 duże cebule
  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 15 - 20 liści laurowych
  • 30 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki gorczycy
  • 3 - 4 łyżki soli
  • pieprz (mielony, ok. 1 łyżki)

Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plasterki (ze skórą). Marchewkę i cebulę obieramy i także kroimy w plasterki. Wszystko wkładamy do dużego naczynia, dodajemy cukier i sól i odstawiamy na ok. 1 godzinę, do czasu aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy ocet, liście, ziele,gorczycę i pieprz, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na ok. 12 godzin (od czasu do czasu zamieszajcie wszystko dokładnie). Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do słoików dociskając, by nie powstały pęcherze powietrza, zalewamy zalewą która powstała w naczyniu. Zakręcamy, wstawiamy do garnka, wlewamy zimną wodę (od 3/4 wysokości słoików) i pasteryzujemy 10 - 15 minut (w zależności od wielkości słoików) od zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...