Składniki:
- 5 kg ogórków gruntowych
- 6 dużych marchewek
- 3 duże cebule
- 2 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 15 - 20 liści laurowych
- 30 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki gorczycy
- 3 - 4 łyżki soli
- pieprz (mielony, ok. 1 łyżki)
Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plasterki (ze skórą). Marchewkę i cebulę obieramy i także kroimy w plasterki. Wszystko wkładamy do dużego naczynia, dodajemy cukier i sól i odstawiamy na ok. 1 godzinę, do czasu aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy ocet, liście, ziele,gorczycę i pieprz, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na ok. 12 godzin (od czasu do czasu zamieszajcie wszystko dokładnie). Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do słoików dociskając, by nie powstały pęcherze powietrza, zalewamy zalewą która powstała w naczyniu. Zakręcamy, wstawiamy do garnka, wlewamy zimną wodę (od 3/4 wysokości słoików) i pasteryzujemy 10 - 15 minut (w zależności od wielkości słoików) od zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz