piątek, 18 sierpnia 2017

Jacolowe ogórki z czosnkiem i chili

Wakacyjne wyjazdy skutkują nie tylko poznawaniem nowych ludzi, ale też fajnych przepisów, ten akurat jest od Jacola z Chłopów :)
  • 2,5 kg ogórków
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżeczki chili
  • 4 łyżki soli
Zalewa:
  • 1,5 szklanki octu
  • 0,5 kg cukru
  • 8 łyżek oleju
Ogórki umyć i pokroić w plasterki, zasypać 4 łyżkami soli - odstawić na 6 godzin,
po tym czasie zlać powstały sok, dodać posiekany czosnek i chili - odstawić na 12 godzin.
Ugotować zalewę i taką wrzącą zalewę dodać do ogórków i pozostawić na następne 12 godzin.
Po tym czasie włożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić mocno i wynieść do spiżarni. Nie trzeba pasteryzować !!
Urosło mi w ogródku trochę patisonów, więc przerabiam na różne sposoby. Tym razem zaryzykowałam ten przepis: patisony pokroiłam w słupki, a dalej postępowałam taj wyżej. Wyszły świetne !! Można tylko zmniejszyć ilość cukru i chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...