czwartek, 21 września 2017

Zupa-krem z dyni

http://www.przychodzibaba.pl/s/cc_images/cache_2467093708.jpg?t=1456996274
Dynia jest smaczna. Dynia jest zdrowa. Dynia jest niedoceniona. Przeprosiłam się z nią w mojej kuchni, zwłaszcza że dostępna jest przez większość roku. Jako, że cała familia lubi zupy-krem zaczynamy przepraszanie od zupy właśnie. Wyszło pysznie! Zupa jest gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca i zaskakująco aksamitna a jednocześnie pikantna i wyrazista. Polecam!
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1-2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz, wegeta
  • Gęsta, kwaśna śmietana lub jogurt
  • pestki dyni, natka pietruszki lub kolendry jeśli ktoś lubi.
  • płatki chili wg gustu
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki i dodać do cebuli, dusić pod przykryciem często mieszając ok. 20-30 minut. Jeśli warzywa zaczną przywierać do garnka, trzeba troszkę podlać wodą. Kiedy warzywa zmiękną dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i starty imbir. Dusić jeszcze ok. 15 minut, po tym czasie dolać ok. 1 litr wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą (najlepiej naturalną) , pieprzem i płatkami chili wg. uznania, dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować do miękkości i zmiksować bardzo dokładnie. Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu, uprażonymi pestkami dyni i posiekana zieleninką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...