Nadeszła już ta jesień i co zrobić, trzeba się z tym pogodzić i wziąć się do roboty, tym bardziej, że pomidory już nie zdążą dojrzeć pod folią ... no to proponuję sałatkę z zielonych pomidorów. Surowe zielone szkodzą, bo zawierają tomatynę, substancję która jest trująca. Ale gotowanie, smażenie, marynowanie na szczęście ją neutralizuje i możemy się cieszyć smakiem takiej oto pysznej sałatki.
Składniki:
- 3 kg zielonych pomidorów
- 1,5 kg cebuli
- 3 łyżki soli do przetworów
- 1/2 opakowania świeżo zmielonego pieprzu
- 4 szkl. wody
- 1 szkl. octu
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 1/2 łyżki goździków
- 6 liści laurowych
Ugotować zalewę z podanych składników z przyprawami i włożyć do niej sałatkę, gotować ok. 10 minut, aż pomidory zmienią kolor. Gorącą sałątkę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz