czwartek, 23 kwietnia 2020

Spaghetti z rukolą i pomidorkami


fot. Anna Trzciańska






















Czasem nie mogę patrzeć na mięcho ... i wtedy najlepiej wchodzi spaghetti z pesto z rukoli i pomidorkami koktajlowymi ...mmmm

PORCJA DLA 2 OSÓB
  • 200 g suchego spaghetti (100 g na 1 os.,  może być razowe)
  • 1 opakowanie świeżej rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki słoneczniku 
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki startego parmezanu lub podobnego sera
  • sól, pieprz
  • sos z octu balsamicznego (opcjonalnie)
Makaron gotujemy wg. przepisu al dente oczywiście. W między czasie prażymy na suchej patelni słonecznik i studzimy go. Umytą rukolę wrzucamy do miski , dodajemy słonecznik, oliwę, starty ser, pokrojony na kawałki czosnek i ciut-ciut soli oraz pieprzu . Wszystko blendujemy na gładka masę. Ugotowany makaron wyciągamy z wody tak, żeby jeszcze ta woda z niego ciekła,  wkładamy go do pesto z rukoli w misce i mieszamy tak żeby sos pokrył dobrze makaron, jeśli pesto jest za gęste można dodać odrobinę gorącej wody, można użyć tej z gotowania makaronu jeśli pesto nie jest zbyt słone. Spaghetti wykładamy na talerze i wrzucamy na nie pokrojone pomidorki koktajlowe, posypujemy jeszcze odrobiną startego parmezanu i kropimy sosem z octu balsamicznego (opcjonalnie). Pesto z rukoli ma lekka goryczkę, ale jest cudowne ....


Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany

Rukola - Vital Fresh 26 100 3.8 0.3 0.08

Makaron pełnoziarnisty Spaghetti (nieugotowany) - Lubella 680 200 30 6.4 116

Oliwa z oliwek 265 30 0 30 0

Ser Parmezan 90 20 8.3 6.4 0.02

Czosnek 7 5 0.32 0.03 1.65

Pomidory koktajlowe 22 200 2 0 4

Podsumowanie: 1090 555 g 44.42 g 43.13 g 121.75 g










































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...