|
fot. Anna Trzciańska |
|
Czasem nie mogę patrzeć na mięcho ... i wtedy najlepiej wchodzi spaghetti z pesto z rukoli i pomidorkami koktajlowymi ...mmmm
PORCJA DLA 2 OSÓB
- 200 g suchego spaghetti (100 g na 1 os., może być razowe)
- 1 opakowanie świeżej rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki słoneczniku
- 2-3 łyżki oliwy
- 3-4 łyżki startego parmezanu lub podobnego sera
- sól, pieprz
- sos z octu balsamicznego (opcjonalnie)
Makaron gotujemy wg. przepisu al dente oczywiście. W między czasie prażymy na suchej patelni słonecznik i studzimy go. Umytą rukolę wrzucamy do miski , dodajemy słonecznik, oliwę, starty ser, pokrojony na kawałki czosnek i ciut-ciut soli oraz pieprzu . Wszystko blendujemy na gładka masę. Ugotowany makaron wyciągamy z wody tak, żeby jeszcze ta woda z niego ciekła, wkładamy go do pesto z rukoli w misce i mieszamy tak żeby sos pokrył dobrze makaron, jeśli pesto jest za gęste można dodać odrobinę gorącej wody, można użyć tej z gotowania makaronu jeśli pesto nie jest zbyt słone. Spaghetti wykładamy na talerze i wrzucamy na nie pokrojone pomidorki koktajlowe, posypujemy jeszcze odrobiną startego parmezanu i kropimy sosem z octu balsamicznego (opcjonalnie). Pesto z rukoli ma lekka goryczkę, ale jest cudowne ....
|
Kalorie |
Masa |
Białka |
Tłuszcze |
Węglowodany |
|
Rukola - Vital Fresh |
26 |
100 |
3.8 |
0.3 |
0.08 |
|
Makaron pełnoziarnisty Spaghetti (nieugotowany) -
Lubella |
680 |
200 |
30 |
6.4 |
116 |
|
Oliwa z oliwek |
265 |
30 |
0 |
30 |
0 |
|
Ser Parmezan |
90 |
20 |
8.3 |
6.4 |
0.02 |
|
Czosnek |
7 |
5 |
0.32 |
0.03 |
1.65 |
|
Pomidory koktajlowe |
22 |
200 |
2 |
0 |
4 |
|
Podsumowanie: |
1090 |
555 g |
44.42 g |
43.13 g |
121.75 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz