czwartek, 28 listopada 2019

Sernik chyba fit :)

Dieta dietą, ale coś słodkiego czasem trzeba zjeść, a słodkie to wcale nie znaczy że musi być

niezdrowe, prawda?
Metodą prób i błędów powstał taki oto odchudzony sernik, bez mąki i tłuszczu.
Nie oczekujcie, że będzie cudnie puszysty i maślany, ale naprawdę jest bardzo smaczny!


Składniki:
  • Ser biały chudy  - ok. 750 g
  • Jogurt naturalny grecki - 200g
  • Jajko kurze surowe - 6 szt
  • Budyń o smaku waniliowym bez cukru, dobrze byłoby zamienić go na budyń z maki jaglanej bez cukru; - 1 op.
  • Ksylitol cukier brzozowy lub cukier - ok. 100 g (można dać więcej...)
  • Pomarańcza -1 szt duża
  • Proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 1 i 1/3 szklanki
  • Masło ekstra - ok. 30 g
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Miód pszczeli - 2 łyżki
  • Żurawina suszona - 50 g
Połowę płatków owsianych (lub innych) trzeba zemleć i połączyć z całymi oraz cynamonem, Wsypujemy do rondelka razem wodą, miodem i masłem, masę trzeba chwilkę pogotować, lekko ostudzić i wyłożyć dno tortownicy z lekkim rantem. Spód upiec w temp. 180 stopni, 10 minut, ostudzić.
Do miski wkładamy wszystkie pozostałe składniki (oprócz żurawiny): ser, jajka, ksylitol/cukier, otartą skórkę z pomarańczy i sok z niej, budyń - wszystko blendujemy na jak najbardziej gładką masę. Na koniec dodajemy żurawinę wcześniej namoczoną w gorącej wodzie i ostudzoną. 
Masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Pieczemy w temp. 160 stopni minimum 1 godzinę, grzałki góra-dół, wierzch ciasta ma być brązowy jak na zdjęciu, czas i temperaturę trzeba dostosować do swojego piekarnika. Sernik pozostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc.
W porcji ciasta 100 g: 160,80 kcal, białka 13,45g , tłuszcze 2,08 g,  węglowodany 19,67 g
Masa całego ciasta 2018 g 
Kalorie 3216 kcal
 Białka 269,09 g
Tłuszcze 41,66 g
Węglowodany 393,32g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...