Przerabiam więc nasze ulubione dania, nowych szukam i wymyślam. Podzielę się troszkę...
Składniki na ok. 16 gołąbków
- Udziec z indyka bez skóry - 1,20 kg
- Kasza Bulgur - 200 g (suchego produktu)
- Cebula - ok. 250 g (3 sztuki)
- Czosnek - 3-4 ząbki (wg upodobań)
- Kapusta biała- 1 główka (najlepiej kapusta wrap)
- Pieprz czarny
- Sól biała
- Przyprawa Vegeta - Podravka
- Papryka
- Tymianek
- Olej rzepakowy - Kujawski - 3-4 łyżki
Mięso z indyka umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu i zemleć.
Wszystkie składniki farszu dokładnie połączyć, doprawić przyprawami (ilość wg. upodobań, ale z solą ostrożnie!)
Tak przygotowany farsz zawijać w liście kapusty, każda porcja to taka "damska garść", z tej porcji wyszło 16 gołąbków, nie specjalnie dużych. Na dnie rondla ułożyć niezużyte liście kapusty, na tym poukładać gołąbki, zalać je wodą w której zaparzaliśmy kapustę doprawić vegetą, przykryć dusić minimum 1 godzinę. Można to zrobić w piekarniku w temp. ok. 150 stopni.
Gołąbki podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub solo... Smacznego !
Najlepsze są następnego dnia :)
Wartość kaloryczna całej porcji:
Kalorie 3155
kcal
Waga 2650
g
Węglowodany 240
g
Tłuszcze 125
g
Białka 274
g
Błonnik 64
g
Wartość kaloryczna 1 sztuki:
kalorie 197,20 kcal
waga 165 g
węglowodany 15,00 g
tłuszcze 7,80 g
białka 17,13 g
błonnik 4 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz