środa, 10 października 2018

Kotlety rybne z dorsza

Czyszczenie zamrażarki czasem przynosi ciekawe efekty  😅 Tym razem trzeba było zrobić coś z dorszem przywiezionym z nad naszego morza.

  • ok. 1 kg filetów z dorsza bez skóry
  • 1,5 kajzerki 
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • sól, wegeta
  • pieprz cytrynowy lub zwykły świeżo zmielony z dodatkiem 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Filety (odsączone z nadmiaru wody!) mielimy razem z bułką zamoczoną w mleku i bardzo mocno odciśniętą. Cebulkę drobno posiekaną trzeba zeszklić na odrobinie oleju i ostudzić. Do masy dodajemy tę cebulkę, posiekany koperek, jajka i doprawiamy solą, wegetą i pieprzem, przy czym pieprzu nie żałować. Masę należy bardzo dobrze wyrobić i można formować nieduże kotleciki. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. z takiej porcji wychodzi około 21 zgrabnych kotlecików, które są pyszne i na gorąco jako dnie obiadowe i na zimno np. do kanapek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...