- ok. 1 kg filetów z dorsza bez skóry
- 1,5 kajzerki
- 1 szkl mleka
- 2 jajka
- pęczek koperku
- 1 cebula
- sól, wegeta
- pieprz cytrynowy lub zwykły świeżo zmielony z dodatkiem 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- bułka tarta
- olej do smażenia
Filety (odsączone z nadmiaru wody!) mielimy razem z bułką zamoczoną w mleku i bardzo mocno odciśniętą. Cebulkę drobno posiekaną trzeba zeszklić na odrobinie oleju i ostudzić. Do masy dodajemy tę cebulkę, posiekany koperek, jajka i doprawiamy solą, wegetą i pieprzem, przy czym pieprzu nie żałować. Masę należy bardzo dobrze wyrobić i można formować nieduże kotleciki. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. z takiej porcji wychodzi około 21 zgrabnych kotlecików, które są pyszne i na gorąco jako dnie obiadowe i na zimno np. do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz