Sezon na grzyby!! Hurra !!
fot. Kalina Mucha |
Porcja dla 3-4 osób
- 1 szklanka pęczaku
- 300 g grzybów leśnych (można więcej)
- 1 l bulionu grzybowego
- 5 g suszonych grzybów
- 150 ml białego wina (można pominąć,wtedy trzeba mieć troszkę więcej bulionu)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka masła śmietankowego
- 50 g tartego twardego żółtego sera
- rozmaryn, najlepiej świeży
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
W głębokiej patelni na łyżce masła
klarowanego zeszklić cebulę i czosnek,świeży rozmaryn, a
następnie dodać kaszę i kilka minut prażyć. Wymieszać i wlać
wino, gdy wino odparuje wlać szklankę bulionu, wymieszać, gdy
kasza wchłonie płyn doleć kolejną porcję bulionu, czynność
powtarzać aż kasza będzie miękka. W międzyczasie podsmażamy na maśle klarowanym pokrojone świeże i
suszone grzyby
( poza sezonem mogą być mrożone). Te podsmażone
grzyby dodajemy mniej więcej wtedy kiedy mamy jeszcze 1/2 bulionu do
dodania. Trzeba pamiętać, że kaszotto podobnie jak risott wymaga
troszke cierpliwości, trzeba co chwilę delikatnie mieszać. Gdy
kasza będzie już miękka należy doprawić do smaku, dodać masło
śmietankowe, ser i pietruszkę z odrobiną świeżego rozmarynu.
Kaszotto powinno lekko rozlewać się
po talerzu...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz