sobota, 10 lutego 2018

Ruskie pierogi

Tradycyjne ruskie pierogi ze skwarkami, to zawsze jest dobry pomysł na obiad .
Moja wersja tych pychotek wygląda tak:

Z tej porcji wychodzi ok. 80 dużych pierogów
Farsz:

  • 1 kg sera półtłustego
  • ok 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 20-30 dag boczku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, papryka


Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • ok. 0,5 l gorącej wody
  • 3-4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • mąka do podsypywania


Boczek lub słonina i cebula na skwarki

Ser i ziemniaki przepuszczam przez praskę do ziemniaków. Boczek pokrojony w drobna kostkę wytapiam na patelni, dodaje pokrojoną drobniutko cebulkę, którą trzeba na tym boczku ładnie zrumienić i ostudzić. Do sera i ziemniaków dodaję śmietanę, kaszę manną (wyjaśniam od razu: po to dodaję grysik, żeby w trakcie gotowania pierogów pochłonął zbędną wilgoć a dodatkowo farsz zwiększa swoją objętość i fajnie wypełnia pieroga), sól, sporo pieprzu i trochę słodkiej papryki. Farsz wyrabiam bardzo dokładnie próbując w trakcie mieszania i ewentualnie doprawiając jeszcze pieprzem i solą lub vegetą lub granulowanym czosnkiem.
Czas na ciasto:
Na stolnicę wysypuję 1 kg mąk, w środku robię spory dołek do którego wybijam jajka ( 2 żółtka i jedno całe, białka z jajek pozostawiam w miseczce, będą potrzebne później), dodaję olej i szczyptę soli, widelcem zaczynam wyrabiać jajka i olej z mąką, do tego dolewam powoli bardzo ciepłą wodę cały czas wyrabiając z mąką. Wody dodaję tyle, żeby ciasto miało konstystencję podobną jak ciasto drożdżowe, czyli taki raczej luźne. Wyrabiam ciasto kilkanaście minut a następnie odstawia przykryte jakąś miską, żeby odpoczęło ok. 20 minut.
Potym czasie zaczyna się zabawa z lepieniem pierogów. Wałkujemy na placek ok. 2 mm (chyba), wykrawam odpowiednie porcje pierogów i nakładam farsz a brzegi smaruję lekko pozostałym, białkiem, żeby się nie rozklejały w czasie gotowania.... i lepimy ... lepimy ... lepimy ... do wyczerpania farszu albo ciasta, albo ... cierpliwości :)
Pierogi wrzucam na wrzącą osoloną wodę i gotuję ok. 5 minut od czasu wypłynięcia.
Można podawać od razu ze skwarkami i cebulką lub odsmażyć je na tych skwarkach i są jeszcze lepsze!

Kompania ruskich bez dowódcy :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...