czwartek, 17 maja 2018

Pieczonki, prażonki, duszonki....

http://www.przychodzibaba.pl/s/cc_images/cache_2440249211.jpg?t=1476260705

Nadchodzi najlepszy czas na zrobienie pieczonek z młodych warzyw ...
Pieczonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. W zależności od regionu różnią się nazwą - pieczonki, prażonka, kociołek, duszonki, prażynki, duszone, maścipula.

Jednak najważniejsze w pieczonkach jest to, że jak mało co służą spotkaniom z przyjaciółmi w plenerze !

Potrzebny jest specjalny kociołek na ognisko, który można kupić za ok 200 zł, ale my mamy taki zrobiony z blachy kwasoodpornej, ze szczelną pokrywą i jest równie dobry jak ten profesjonalny, jeśli nawet nie lepszy, ha!. Zapach przy pieczeniu ziemniaków jest taki, że cała okolica ma ślinotok. Można to też zrobić na zwykłej kuchni w jakimś garze, ale to już nie to samo...

A oto przepis... Podkreślam, że każda wieś, każda rodzina ma swój własny sposób, a tego przepisu nauczyłam się od mojego śp. Taty.

Porcja dla ok. 10 osób.

  • ok. 4-5 kg ziemniaków
  • 2-3 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • 5-6 cebul
  • duuuuża porcja różnej zieleniny (pietruszka, koperek, zielona cebula, seler, lubczyk)
  • 40-60 dag boczku
  • 40-60 dag kiełbasy
  • margaryna, smalec
  • sól, pieprz, papryka słodka, wegeta
Wszystkie warzywa obrać, umyć, osączyć z wody.
Ziemniaki pokroić w talarki grubości trochę mniejszej niż 1 cm, resztę warzyw w cienkie plasterki, zieleninkę posiekać. Boczek i kiełbasę też pokroić w plasterki.
Na dnie garnka położyć skórę z boczku TŁUSTYM NA SPÓD. A teraz wszystkie składniki układać po kolei warstwami :
ziemniaki - buraki - marchew - cebula - zielenina - teraz przyprawić - na to wędlina i następna warstwa - tak do wyczerpania składników.
Ugnieść to bardzo dobrze w garze, na wierzch kładziemy trochę smalcu, trochę margaryny (po ok. 1/2 kostki) , ilość zależy od tego jaki tłusty był boczek i kiełbasa, ale ziemniaki maja być "wilgotne". To przykrywamy szczelnie, najlepiej liśćmi z kapusty, albo zwykłą folia alu, przykrywamy szczelnie pokrywą, i na ognisko... Taką porcję z młodych warzywek trzeba piec max 45-50 minut na ognisku, ale nie wolno dopuścić do ostrego ognia. Jesienią, starsze ziemniaki trzeba piec 1godz -1.10 godz.

A do takich pieczonek doskonale smakuje ŻUREK lub zimna maślanka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...