Nadchodzi najlepszy czas na zrobienie pieczonek z młodych warzyw ...
Pieczonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. W zależności od regionu różnią się nazwą - pieczonki, prażonka, kociołek, duszonki, prażynki, duszone, maścipula.
Jednak najważniejsze w pieczonkach jest to, że jak mało co służą spotkaniom z przyjaciółmi w plenerze !
Potrzebny jest specjalny kociołek na ognisko, który można kupić za ok 200 zł, ale my mamy taki zrobiony z blachy kwasoodpornej, ze szczelną pokrywą i jest równie dobry jak ten profesjonalny, jeśli nawet nie lepszy, ha!. Zapach przy pieczeniu ziemniaków jest taki, że cała okolica ma ślinotok. Można to też zrobić na zwykłej kuchni w jakimś garze, ale to już nie to samo...
A oto przepis... Podkreślam, że każda wieś, każda rodzina ma swój własny sposób, a tego przepisu nauczyłam się od mojego śp. Taty.
Porcja dla ok. 10 osób.
- ok. 4-5 kg ziemniaków
- 2-3 średnie buraki
- 2 marchewki
- 5-6 cebul
- duuuuża porcja różnej zieleniny (pietruszka, koperek, zielona cebula, seler, lubczyk)
- 40-60 dag boczku
- 40-60 dag kiełbasy
- margaryna, smalec
- sól, pieprz, papryka słodka, wegeta
Ziemniaki pokroić w talarki grubości trochę mniejszej niż 1 cm, resztę warzyw w cienkie plasterki, zieleninkę posiekać. Boczek i kiełbasę też pokroić w plasterki.
Na dnie garnka położyć skórę z boczku TŁUSTYM NA SPÓD. A teraz wszystkie składniki układać po kolei warstwami :
ziemniaki - buraki - marchew - cebula - zielenina - teraz przyprawić - na to wędlina i następna warstwa - tak do wyczerpania składników.
Ugnieść to bardzo dobrze w garze, na wierzch kładziemy trochę smalcu, trochę margaryny (po ok. 1/2 kostki) , ilość zależy od tego jaki tłusty był boczek i kiełbasa, ale ziemniaki maja być "wilgotne". To przykrywamy szczelnie, najlepiej liśćmi z kapusty, albo zwykłą folia alu, przykrywamy szczelnie pokrywą, i na ognisko... Taką porcję z młodych warzywek trzeba piec max 45-50 minut na ognisku, ale nie wolno dopuścić do ostrego ognia. Jesienią, starsze ziemniaki trzeba piec 1godz -1.10 godz.
A do takich pieczonek doskonale smakuje ŻUREK lub zimna maślanka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz