Moja kuchnia to moja twierdza. Od zawsze lubiłam smaczne jedzenie i zawsze lubiłam gotować, wymyślać nowe przepisy. Serdecznie współczuję ludziom, dla których jedzenie jest tylko źródłem paliwa, bo to naprawdę może być fantastyczna uczta dla zmysłów. Ale lubię nie tylko gotować, więc o takich tam innych życiowych też pewnie będę tu pisać.
czwartek, 17 maja 2018
Risotto z cukinią i suszonymi pomidorami
Po kolejnym mięsnym grillowaniu niezbędny jest lekki detoksik. Całe szczęście cukinia jest teraz dostępna przez cały rok i należy z niej korzystać. I tak powstało risotto z cukinią w roli głównej ... podobno smakuje prawie jak z mięsem :)
Porcja na 3-4 osoby
250 g ryżu arborio (lub inny ryż do risotto)
1 l bulionu
1 większa lub 2 mniejsze cukinie
1 słoik suszonych pomidorów w dowolnej zalewie
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
1 czubata łyżka masła
3-4 łyżki startego parmezanu
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ, pozbawić nasion (jeśli mamy dużą cukinię, a jeśli małą to nie trzeba) i pokroić ją w kostkę, dodać do niej rozgnieciony czosnek i zeszklić na rozgrzanej oliwie, sciągnąć z patelni tak aby został na niej tłuszcz. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pomidory pokrojone w paski, a po 2-3 minutach dodać ryż. Smażyć kilka minut aż ryż będzie szklisty. Następnie dodawać porcjami gorący bulion, często ale delikatnie mieszając. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu do ryżu dodać cukinię. Dodać ostatnią porcję bulionu i dalej delikatnie mieszać, aż do wchłonięcia płynu. Na koniec dodać łyżkę masła, ale już nie smażyć, odstawić po przykryciem na ok. 5 minut, przed podaniem dodać parmezan i delikatnie wymieszać. Risotto powinno lekko rozlewać się na talerzu. Na wierzch posypać posiekaną świeżą bazylią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nalewka ze śliwek
Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂 Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...
-
Opieńki to bardzo nie docenione grzyby, które wyjątkowo lubię zbierać, bo w ciągu 10 minut jest pełny ogromny kosz :) Można je marynować kl...
-
Dostałam w prezencie od synka kociołek i szukałam dobrego przepisu na węgierski bograczosz, ale z tym jest jak z nasza zalewajka. Co dom to ...
-
Po kolejnym mięsnym grillowaniu niezbędny jest lekki detoksik. Całe szczęście cukinia jest teraz dostępna przez cały rok i należy z niej k...
-
Smaczne, zdrowe, pyszne - tyle można w skrócie o szaszłykach z warzyw. Można je grilować tradycyjnie, usmażyć na patelni czy upiec w piekar...
-
A dlaczego akurat Joli? Bo dostałam ten przepis 100 lat temu od Cioci Joli i zawsze robię w ten sposób, a ona go zgubiła i co roku dzwoni ...
-
Jak ogórki to oczywiście sałatka szwedzka ! Składniki: 5 kg ogórków gruntowych 6 dużych marchewek 3 duże cebule 2 szklanki octu 10% 3...
-
W związku z tym, że zbliżają się kolejne święta – nie ma znaczenie jakie, muszę się podzielić z Wami pewną nabytą mądrością. Jakiś czas t...
-
Domowy makaron czyli pasta fresco naprawdę nie jest trudny do zrobienia, ale wymaga trochę zachodu. Tagliatelle, tagliolini, fettuccine ...
-
Ten sernik jest wyjątkowy pod wieloma względami. Przede wszystkim ZAWSZE wychodzi :) Poza tym jak na sernik jest wyjątkowo lekki, delikatn...
-
Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂 Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz