czwartek, 17 maja 2018

Risotto z cukinią i suszonymi pomidorami



Po kolejnym mięsnym grillowaniu niezbędny jest lekki detoksik. Całe szczęście cukinia jest teraz dostępna przez cały rok i należy z niej korzystać. I tak powstało risotto z cukinią w roli głównej ... podobno smakuje prawie jak z mięsem :)

Porcja na 3-4 osoby
250 g ryżu arborio (lub inny ryż do risotto)
1 l bulionu
1 większa lub 2 mniejsze cukinie
1 słoik suszonych pomidorów w dowolnej zalewie
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
1 czubata łyżka masła
3-4 łyżki startego parmezanu
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ, pozbawić nasion (jeśli mamy dużą cukinię, a jeśli małą to nie trzeba) i pokroić ją w kostkę, dodać do niej rozgnieciony czosnek i zeszklić na rozgrzanej oliwie, sciągnąć z patelni tak aby został na niej tłuszcz. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pomidory pokrojone w paski, a po 2-3 minutach dodać ryż. Smażyć kilka minut aż ryż będzie szklisty. Następnie dodawać porcjami gorący bulion, często ale delikatnie mieszając. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu do ryżu dodać cukinię. Dodać ostatnią porcję bulionu i dalej delikatnie mieszać, aż do wchłonięcia płynu. Na koniec dodać łyżkę masła, ale już nie smażyć, odstawić po przykryciem na ok. 5 minut, przed podaniem dodać parmezan i delikatnie wymieszać. Risotto powinno lekko rozlewać się na talerzu. Na wierzch posypać posiekaną świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...