Moja kuchnia to moja twierdza. Od zawsze lubiłam smaczne jedzenie i zawsze lubiłam gotować, wymyślać nowe przepisy. Serdecznie współczuję ludziom, dla których jedzenie jest tylko źródłem paliwa, bo to naprawdę może być fantastyczna uczta dla zmysłów. Ale lubię nie tylko gotować, więc o takich tam innych życiowych też pewnie będę tu pisać.
czwartek, 17 maja 2018
Risotto z cukinią i suszonymi pomidorami
Po kolejnym mięsnym grillowaniu niezbędny jest lekki detoksik. Całe szczęście cukinia jest teraz dostępna przez cały rok i należy z niej korzystać. I tak powstało risotto z cukinią w roli głównej ... podobno smakuje prawie jak z mięsem :)
Porcja na 3-4 osoby
250 g ryżu arborio (lub inny ryż do risotto)
1 l bulionu
1 większa lub 2 mniejsze cukinie
1 słoik suszonych pomidorów w dowolnej zalewie
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
1 czubata łyżka masła
3-4 łyżki startego parmezanu
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ, pozbawić nasion (jeśli mamy dużą cukinię, a jeśli małą to nie trzeba) i pokroić ją w kostkę, dodać do niej rozgnieciony czosnek i zeszklić na rozgrzanej oliwie, sciągnąć z patelni tak aby został na niej tłuszcz. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pomidory pokrojone w paski, a po 2-3 minutach dodać ryż. Smażyć kilka minut aż ryż będzie szklisty. Następnie dodawać porcjami gorący bulion, często ale delikatnie mieszając. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu do ryżu dodać cukinię. Dodać ostatnią porcję bulionu i dalej delikatnie mieszać, aż do wchłonięcia płynu. Na koniec dodać łyżkę masła, ale już nie smażyć, odstawić po przykryciem na ok. 5 minut, przed podaniem dodać parmezan i delikatnie wymieszać. Risotto powinno lekko rozlewać się na talerzu. Na wierzch posypać posiekaną świeżą bazylią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nalewka ze śliwek
Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂 Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...
-
Nadchodzi najlepszy czas na zrobienie pieczonek z młodych warzyw ... Pieczonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jur...
-
Dostałam w prezencie od synka kociołek i szukałam dobrego przepisu na węgierski bograczosz, ale z tym jest jak z nasza zalewajka. Co dom to ...
-
Podobno w lasagne ze szpinakiem najtrudniejszy jest sos beszamel. No cóż , dla mnie najtrudniejsze jest czekanie kiedy już będzie na tal...
-
Sezon na grzyby!! Hurra !! fot. Kalina Mucha Porcja dla 3-4 osób 1 szklanka pęczaku 300 g grzybów leśnych (można więcej) 1 l bu...
-
Do wędzenia nadaje się każdy ładny duży kurczak, ale także same udka czy pierś ze skórą. Mięso należy dobrze oczyścić ze zbędnego tłus...
-
W pewnym wieku okazuje się, że jednak nasz organizm ma określony czas przydatności do spożycia i po wykonaniu serii badań trzeba wiele rz...
-
Robienie domowych przetworów jest teraz „trendy”, widać to w Internecie, na blogach i w kolorowych pisemkach. To dobry trend, chociaż pr...
-
Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂 Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...
-
Klasyczny przegląd lodówki, lekkie, pyszne, zdrowe i bez mięsa! fot. przychodzibabapl Porcja dla 2 osób po 80 g suchego makaronu ko...
-
Bardzo wielkanocna zupa i taka właśnie zagości na naszym świątecznym stole, w związku z tym zdjęcie zupy będzie po świętach. 20 dag chr...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz