- 15 skrzydełek
- 5-6 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- sok z jednej limonki/cytryny
- 1/2 łyżeczki chili (lub więcej wg. uznania)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka soli
- można dodać kieliszek dobrego mocnego alkoholu, np. whisky lub tequili
Skrzydełka umyć i osuszyć. Składniki marynaty dokładnie ze sobą połączyć i dodać do skrzydełek – powinny być dobrze pokryte marynatą. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki, ale najlepiej przygotować dzień wcześniej. Skrzydełka grillować ostrożnie po ok. 10 minut z każdej strony, często przewracać i pilnować, bo miód lubi się przypalić, ale nawet lekko przypieczone są świetne.
Można je oczywiście zrobić też w piekarniku , trzeba je piec w 160 stopniach przez ok. 40-45 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz