piątek, 25 sierpnia 2017

Ostre skrzydełka z miodem


  • 15 skrzydełek
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z jednej limonki/cytryny
  • 1/2 łyżeczki chili (lub więcej wg. uznania)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka soli
  • można dodać kieliszek dobrego mocnego alkoholu, np. whisky lub tequili

Skrzydełka umyć i osuszyć. Składniki marynaty dokładnie ze sobą połączyć i dodać do skrzydełek – powinny być dobrze pokryte marynatą. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki, ale najlepiej przygotować dzień wcześniej. Skrzydełka grillować ostrożnie po ok. 10 minut z każdej strony, często przewracać i pilnować, bo miód lubi się przypalić, ale nawet lekko przypieczone są świetne.
Można je oczywiście zrobić też w piekarniku , trzeba je piec w 160 stopniach przez ok. 40-45 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...