środa, 24 sierpnia 2022

Śliwki w occie aromatyzowane rumem


 Doskonały dodatek do zimnych mięs pieczonych, pasztetów i wódeczki... 


ok. 4 kg śliwek węgierek

zalewa:

  • 1,5 l wody
  • 1 kg cukru
  • 3/4 szkl. 10% octu
  • goździki wg. uznania, ja lubię dużo więc daję 10-12 sztuk 

5 łyżek rumu

Śliwki węgierki umyć i poukładać ciasno w wyparzonych słoiczkach, dodać po 1-2 goździki.

Wszystkie składniki OPRÓCZ RUMU , zagotować, dopiero teraz dodać rum i gorącą zalewą zalewać śliwki. Dobrze zakręcić i pasteryzować max 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...