środa, 21 lutego 2018

Żurek jak u mamy


Zdjęcia żurku nie będzie, bo każdy wie jak żurek wygląda, a tak wygląda mój osobisty asystent w kuchni :) ... akurat jest zmęczony asystowaniem ...

Żurek powinno się zacząć od zakiszenia żuru, bo taki domowy jest najlepszy, ale można użyć tego sklepowego także.

Ja kiszę żur tak :

  • 4 czubate łyżki żytniej mąki razowej (żurkowej)
  • ok. 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku

Wszystkie składniki mieszam ze sobą w kamionkowym garnku (lub w słoiku) i odstawiam nakryte gazą na 3-4 dni, codziennie mieszając. Jeśli na powierzchni zaczyna się tworzyć "kożuch" trzeba go zebrać i wyrzucić. Czas trwania kiszenia oczywiście zależy od temperatury, zimą to czasem dłużej niż 3 dni. Jeśli mamy jakąś resztkę wcześniej zakiszonego lub sklepowego żuru, należy dodać ją do tego, bo to przyspieszy proces kiszenia. Po 3-4 dniach zlewam żur do słoika i przechowuję w lodówce nawet miesiąc.

Teraz gotujemy żurek...

  • Kość ze schabu - najlepiej wędzona, ok. 50-70 dag, doskonałe są też żeberka,
  • Kilka suszonych grzybów lub pieczarek,
  • 1 marchewka, 1 pietruszka,
  • 1/2 cebuli (można ja opiec)
  • Liść laurowy, ziele angielskie,
  • Żurek śląski lub inny, a najlepiej ten nasz domowy ok. 1 l,
  • 3 l wody,
  • sól, pieprz, majeranek, świeży koperek, czosnek,

Kość lub żeberka płuczemy i nastawiamy wywar do gotowania z : marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi grzybami, dodać 1 płaską soli. Jeśli używamy pieczarek, to obsmażam je na maśle i wrzucamy później. Wywar powinien gotować się dosyć długo, kiedy od kości odchodzi już mięso, dodajemy pieczarki (zamiast suszonych grzybów np.), gotujemy jeszcze ok. 20 minut i dodajemy żur, na tę ilość wywaru ok. 1 l, ale należy wlać połowę i skosztować, resztę dodawać wg. uznania. Dodać przyprawy, zgnieciony czosnek i doprowadzić do wrzenia. Następnie wrzucić świeży, posiekany koperek i gotowe... Smacznego! Taki żurek smakuje do pieczonych ziemniaków, z jajkiem i kiełbaską i sam do picia jak gorący kubek także :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...