piątek, 9 marca 2018

Pierś kaczki na sałatce śródziemnomorskiej



Przepis Michela Moran z Doradcy Smaku, ociupinkę zmodyfikowany zgodnie z naszym gustem, ale kaczuszka wychodzi wyśmienita! Na pewno godna świątecznego menu,  mimo że wg Michela jest przystawka.


  • pierś z kaczki (tyle sztuk ilu chętnych)

Sałatka to porcja dla 3 osób:

  • 15 szt pomidorki koktajlowe
  • 1 szt czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwki zielone
  • oliwki czarne
  • 3/4 słoika jabłuszek kaparowych  lub kapary
  • 1/2 słoika pomidorów suszonych
  • sałata czerwona kilka liści (karbowana)
  • 1 garść rukoli
  • 1 op roszponki
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ocetu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • oregano
  • pieprz czarny
  • sól morska

Piersi z kaczki nacinamy w trzech miejscach od strony skóry. Oprószamy z obu stron oregano, solą i pieprzem. Na rozgrzaną mocno patelnię bez tłuszczu kładziemy piersi z kaczki od strony skóry. Po 8 minutach przewracamy na drugą stronę na około 5 minut. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem z patelni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-12 minut. Po tym czasie odstawiamy kaczkę, żeby "odpoczęła" i dopiero kroimy w cienkie plasterki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Z jabłuszek kaparowych usuwamy ogonki. Do miski przesypujemy oliwki zielone i czarne (po ok. 30 sztuk), pomidorki koktajlowe, cebulę, suszone pomidory i jabłuszka kaparowe. Następnie dodajemy roszponkę i rukolę oraz czosnek.
Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy musztardę francuską, ocet, olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i mieszamy.
Na talerzach układamy liście sałaty karbowanej, na nie wykładamy przygotowaną sałatkę i plastry kaczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...