Przepis Michela Moran z Doradcy Smaku, ociupinkę zmodyfikowany zgodnie z naszym gustem, ale kaczuszka wychodzi wyśmienita! Na pewno godna świątecznego menu, mimo że wg Michela jest przystawka.
- pierś z kaczki (tyle sztuk ilu chętnych)
Sałatka to porcja dla 3 osób:
- 15 szt pomidorki koktajlowe
- 1 szt czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oliwki zielone
- oliwki czarne
- 3/4 słoika jabłuszek kaparowych lub kapary
- 1/2 słoika pomidorów suszonych
- sałata czerwona kilka liści (karbowana)
- 1 garść rukoli
- 1 op roszponki
- 1,5 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ocetu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- oregano
- pieprz czarny
- sól morska
Piersi z kaczki nacinamy w trzech miejscach od strony skóry.
Oprószamy z obu stron oregano, solą i pieprzem. Na rozgrzaną mocno patelnię bez
tłuszczu kładziemy piersi z kaczki od strony skóry. Po 8 minutach przewracamy
na drugą stronę na około 5 minut. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego,
polewamy olejem z patelni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-12
minut. Po tym czasie odstawiamy kaczkę, żeby "odpoczęła" i dopiero kroimy w cienkie plasterki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę w piórka,
czosnek w plasterki. Z jabłuszek kaparowych usuwamy ogonki. Do miski
przesypujemy oliwki zielone i czarne (po ok. 30 sztuk), pomidorki koktajlowe,
cebulę, suszone pomidory i jabłuszka kaparowe. Następnie dodajemy roszponkę i rukolę oraz czosnek.
Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy musztardę francuską,
ocet, olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy
sałatkę i mieszamy.
Na talerzach
układamy liście sałaty karbowanej, na nie wykładamy przygotowaną sałatkę i
plastry kaczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz