piątek, 9 marca 2018

Zupa-krem z chrzanu z szynkowym chrustem


Bardzo wielkanocna zupa i taka właśnie zagości na naszym świątecznym stole, w związku z tym zdjęcie zupy będzie po świętach.
  • 20 dag chrzanu tartego20 dag ziemniaków obranych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g szynki wędzonej w plastrach
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki, cebulę i czosnek pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Zalać małą ilością bulionu i udusić wszystko, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan i resztę bulionu i zagotować. Zmiksować zupę na gładki krem i doprawić. Szynkę pokroić w cienką słomkę i wysuszyć w piekarniku na chrust. Śmietankę ubić i przed podaniem wymieszać z zupą. Na wierzch zupy nałożyć chrust z szynki.
Zupa przeczyszcza zatoki, ale jest rewelacyjna!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...