Bardzo wielkanocna zupa i taka właśnie zagości na naszym świątecznym stole, w związku z tym zdjęcie zupy będzie po świętach.
- 20 dag chrzanu tartego20 dag ziemniaków obranych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki kremówki
- 100 g szynki wędzonej w plastrach
- masło do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki, cebulę i czosnek pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Zalać małą ilością bulionu i udusić wszystko, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan i resztę bulionu i zagotować. Zmiksować zupę na gładki krem i doprawić. Szynkę pokroić w cienką słomkę i wysuszyć w piekarniku na chrust. Śmietankę ubić i przed podaniem wymieszać z zupą. Na wierzch zupy nałożyć chrust z szynki.
Zupa przeczyszcza zatoki, ale jest rewelacyjna!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz