wtorek, 6 marca 2018

Colesław


Jedna z naszych ulubionych surówek obiadowych, pasuje właściwie do wszystkiego :-) Nie wiem czy jest to oryginalny przepis, bo to wersja po mojemu.
  • 1/2 główki niedużej białej kapusty (może być też kapusta pekińska)
  • 1-2 marchewki
  • 1-2 jabłka
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz, cukier, ocet winny
Kapustę poszatkować bardzo drobno, zasypać płaską łyżką soli i bardzo dobrze wygnieść, można użyć tłuczka do ziemniaków. Kapustę odstawić na co najmniej godzinę.
Cebulę pokroić w cieniutkie piórka i dodać do kapusty, ponownie wygnieść i jeszcze na chwilkę odstawić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do kapusty, wymieszać. Do tego dodać sos z majonezu, jogurtu, łyżki cukru i łyżki octu winnego, doprawić pieprzem wg. uznania. Wszystko bardzo dobrze wy
mieszać i smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...