wtorek, 6 marca 2018

Zupa szpinakowa z prażonymi migdałami lub jajkiem


Żeby na jakiś zakończyć szpinakowe szaleństwo podaje jeszcze przepis na zupę szpinakową.


  • 1 op. mrożonego szpinaku (można go zastąpić odpowiednią ilością świeżego oczywiście)
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 do 2 l buliony warzywnego lub drobiowego
  • gałka muszkatołowa
  • chili
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 2 łyzki oleju lub masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • śmietana 18%
  • prażone migdały lub jajka (po 1 sztuce na osobę)

W wywarze drobiowym lub warzywnym (albo w rosole z niedzieli 😁) gotujemy do miękkości pokrojone w kostkę ziemniaki. Szpinak rozmrażamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy 2  ząbki czosnku posiekane oraz posiekana cebulę. Dodajemy do do tego szpinak i przesmażamy doprawiając sowicie gałką muszkatołową i chili wg. uznania, dusimy to ok. 10 minut. Następnie szpinak przekładamy do garnka z wywarem i ziemniakami i gotujemy kilka minut po czym dodajemy 2 ząbki przeciśniętego rzez praskę. Teraz wystarczy zupę zmiksować/zblendować i podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypana prażonymi migdałami lub ze świeżo ugotowanym na półtwardo jajkiem .
Tajemnicą  pięknego koloru zupy szpinakowej jest to, że  trzeba ja podać zaraz po przyrządzeniu. Im dłużej stoi tym ma gorszy kolor, ale nie traci nic na smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...