środa, 24 stycznia 2018

Pikantne risotto z krewetkami i świeżym ogórkiem




Przepis powstał kiedyś po lekturze chyba dwudziestu przepisów na risotto z krewetkami... i wyszło naprawdę smaczne ! Ogórek dodaje fantastycznej świeżości takiej pikantnej potrawie.

  • 1 szklanka ryżu - oczywiście najlepiej arborio
  • 1 litr bulionu rybnego ( ostatecznie może być zwykły bulion)
  • 2 op. mrożonych krewetek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kawałek imbiru (1/2 kciuka)
  • 1 mała lub 1/2 większej papryczki chili ( wg. uznania, zależy jakie lubicie pikantne jedzonko, świeżą chili można zastąpić płatkami chili lub pieprzem cayenne)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 1/2 ogórka wężowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub zwykłego + olej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • Krewetki rozmrozić
  • Bulion doprowadzić do wrzenia.

Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na 2 łyżkach masła z oliwą, po kilku minutach dodać posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz posiekany drobno imbir i dusić kilka minut. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty. Teraz dodawać po 1 chochelce bulionu, gotować aż się wchłonie i dodawać następne porcje - aż do wyczerpania bulionu. Kiedy ryż będzie al'dente dodać rozmrożone krewetki i sok z cytryny, gotować na malutkim ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, odkryć, dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusić jeszcze ok., 5 minut, następnie odstawić z ognia na następne 5 minut przykryte.

Świeżego ogórka umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w półplasterki, wymieszać z risottem i podawać z dobrym białym winem....

Smacznego :)

Uwaga! Wersja fit nie różni się w przygotowaniu, ale w proporcjach, podaję porcję dla jednej osoby:
  • 60 gr suchego ryżu arborio
  • 150 g krewetek
  • 1/4 szt papryki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1/2 szt cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • papryczka chili wg. uznania
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...