Przepis powstał kiedyś po lekturze chyba dwudziestu przepisów na risotto z krewetkami... i wyszło naprawdę smaczne ! Ogórek dodaje fantastycznej świeżości takiej pikantnej potrawie.
- 1 szklanka ryżu - oczywiście najlepiej arborio
- 1 litr bulionu rybnego ( ostatecznie może być zwykły bulion)
- 2 op. mrożonych krewetek
- 1/2 czerwonej papryki
- kawałek imbiru (1/2 kciuka)
- 1 mała lub 1/2 większej papryczki chili ( wg. uznania, zależy jakie lubicie pikantne jedzonko, świeżą chili można zastąpić płatkami chili lub pieprzem cayenne)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- duża garść posiekanej natki pietruszki i koperku
- 1/2 ogórka wężowego
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki masła klarowanego lub zwykłego + olej
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- Krewetki rozmrozić
- Bulion doprowadzić do wrzenia.
Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na 2 łyżkach masła z oliwą, po kilku minutach dodać posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz posiekany drobno imbir i dusić kilka minut. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty. Teraz dodawać po 1 chochelce bulionu, gotować aż się wchłonie i dodawać następne porcje - aż do wyczerpania bulionu. Kiedy ryż będzie al'dente dodać rozmrożone krewetki i sok z cytryny, gotować na malutkim ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, odkryć, dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusić jeszcze ok., 5 minut, następnie odstawić z ognia na następne 5 minut przykryte.
Świeżego ogórka umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w półplasterki, wymieszać z risottem i podawać z dobrym białym winem....
Smacznego :)
Uwaga! Wersja fit nie różni się w przygotowaniu, ale w proporcjach, podaję porcję dla jednej osoby:
- 60 gr suchego ryżu arborio
- 150 g krewetek
- 1/4 szt papryki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/2 szt cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- papryczka chili wg. uznania
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka zielonej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz