Chyba wszyscy lubią pieczarki, a na pewno ogromna większość. To bardzo dobry materiał na wiele dań. A te na dodatek się tak pięknie nazywają PORTOBELLO, że od razu smacznie brzmi.
Można je faszerować wszystkim ... dzisiaj będzie najprościej, portobello z portobello i serem , mniam !
- opakowanie pieczarek portobello, z reguły są tam 4-5 kapeluszy,
- ok. 3/4 szklanki dobrej bułki tartej ( można mniej),
- 10-15 dag sera żółtego - najlepiej różnych resztek z lodówki, ważne jest żeby fajnie się topił,
- masło do wysmarowania naczynia,
- sól, pieprz do smaku, zielona pietruszka opcjonalnie.
Pieczarki oczyścić (najlepiej na sucho!), wyciąć dokładnie trzonki i zachować je oczywiście. Pieczarki ułożyć w naczyniu lub blaszce wysmarowanej lekko masłem. Ser zetrzeć na drobnej tarce lub zblendować, odłożyć tyle żeby wystarczyło do lekkiego posypania pieczarek (ok. 3 łyżki), trzonki bardzo drobno posiekać. Ser i posiekane pieczarki połączyć z bułką tartą, lekko posolić i popieprzyć, ewentualnie dodać posiekaną pietruszkę. Tym nafaszerować pieczarki i posypać pozostałym żółtym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 35 minut.
I tyle .... świetna przystawka lub dodatek do mięsa lub samodzielne danie jarskie, smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz