Moja kuchnia to moja twierdza. Od zawsze lubiłam smaczne jedzenie i zawsze lubiłam gotować, wymyślać nowe przepisy. Serdecznie współczuję ludziom, dla których jedzenie jest tylko źródłem paliwa, bo to naprawdę może być fantastyczna uczta dla zmysłów. Ale lubię nie tylko gotować, więc o takich tam innych życiowych też pewnie będę tu pisać.
wtorek, 6 marca 2018
Łódeczki z piersi z serem i szpinakiem
Danie dietetyczne, zwłaszcza, że można użyć jakiegoś serka light
4 niezbyt duże piersi kurczaka
25 dag świeżego szpinaku lub 1/2 op. mrożonego
2 serki typu bieluch, mascarpone lub podobne
2-3 ząbki czosnku
1-2 twarde pomidory
kilka gałązek tymianku, szałwii lub innych świeżych ziół.
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, oliwa
Piersi umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż tworząc coś w rodzaju łódeczki. Mięso przyprawić solą i pieprze, odstawić do lodówki.
Szpinak sparzyć wrzątkiem, odsączyć z nadmiaru wody (jeśli mrożony to rozmrozić i odsączyć), dodać do szpinaku serki, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, dużą szczyptę gałki muszkatołowej.
Tą masą napełnić łódeczki piersi, tzn. naciąć pierś wzdłuż bocznej części tak żeby powstała kieszonka. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, na wierzchu każdej piersi ułożyć grube plastry pomidora (po 2 na każdą), gałązkę tymianku i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 minut.
W tym samym czasie kiedy piecze się kurczak można razem z nim upiec aromatyczne ziemniaki:
ok. 12 niezbyt dużych ziemniaków
oliwa, sos sojowy, tymianek lub rozmaryn, ocet balsamiczny
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki, wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować max 15 minut. Odcedzić, poczekać aż lekko ostygną. Do ziemniaków dodać 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżkę niepełną octu balsamicznego, troszkę sosu sojowego i sporo ziół. Wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec równocześnie z piersiami, ok. 40 minut.
Do tego polecam nasz ulubiony, tradycyjny colesław...
Smacznego!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nalewka ze śliwek
Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂 Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...
-
Zdjęcia żurku nie będzie, bo każdy wie jak żurek wygląda, a tak wygląda mój osobisty asystent w kuchni :) ... akurat jest zmęczony asysto...
-
Grillowana pierś z kurczaka marynowana w jogurcie może nie wygląda najlepiej, ale naprawdę smakuje doskonale. Nie jest sucha a delikatna i ...
-
Do wędzenia nadaje się każdy ładny duży kurczak, ale także same udka czy pierś ze skórą. Mięso należy dobrze oczyścić ze zbędnego tłus...
-
Deser z grilla ? Czemu nie! Banany są wdzięcznym materiałem do tego celu. Wersja I - z czekoladą bananów tyle ile grillujących...
-
Nie ma nic lepszego, niż zajrzeć zimą do spiżarni i wybrać z półki ulubioną sałatkę zrobioną latem :) fot. przychodzibabapl 4 kg buraków 0...
-
Opieńki to bardzo nie docenione grzyby, które wyjątkowo lubię zbierać, bo w ciągu 10 minut jest pełny ogromny kosz :) Można je marynować kl...
-
Śledzie tradycyjne w oleju Pora na śledzika, zaczynamy od tradycji. Śledzie robię od lat wielu, ale dopiero teraz znalazłam "złoty ...
-
Czasem trzeba się troszkę porozpieszczać, zwłaszcza jak w biedronce zdarzą się takie smakołyki jak świeże mule! Przepis podpatrzyłam tuta...
-
Z sosem bbq jest tak jak z polską zalewajką - co dom to inny przepis. Ten sos jest więc moim domowym wymysłem :) W oryginalnych przepisac...
-
Szkoda, że fotografia jeszcze nie oddaje zapachu ... aromat tego sosu serowo-szpinakowego doprowadza do ślinotoku. Porcja dla 3 - 4 osób ...

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz