środa, 20 września 2017

Placuszki z dyni

http://www.przychodzibaba.pl/s/cc_images/cache_2471545478.jpg?t=1476001447Dynia jest dobra nie tylko na zupę :) Te placuszki tak zaskakują smakiem, że na pewno chętnie będziecie do nich wracać !
  • Dynia hokkaido lub ok. 50 dag innej dyni
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku pieczenia
  • Konfitura wiśniowa lub inna ulubiona
  • Śmietana 30%

Dynię umyć i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce, następnie zblendować, dyni hokkaido można nie obierać ze skórki. Do tej masy dodać jogurt, mąkę i 1 łyżeczkę cynamonu. Dobrze wyrobić, ciasto jest dosyć gęste, takie że można formować placuszki w rękach. Takie placuszki smażymy na oliwie, na złoty kolor z obu stron, podajemy z łyżeczką konfitury wiśniowej i łyżeczką bitej śmietany (bez dodatkowego cukru!). Można je podać też z orzechami i syropem klonowym lub inną dowolną słodkością. Placuszki naprawdę zaskakują smakiem, są doskonałe i dietetyczne, no może prócz tej konfitury i śmietany !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...