- Dynia hokkaido lub ok. 50 dag innej dyni
- 1 jogurt naturalny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku pieczenia
- Konfitura wiśniowa lub inna ulubiona
- Śmietana 30%
Dynię umyć i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce, następnie zblendować, dyni hokkaido można nie obierać ze skórki. Do tej masy dodać jogurt, mąkę i 1 łyżeczkę cynamonu. Dobrze wyrobić, ciasto jest dosyć gęste, takie że można formować placuszki w rękach. Takie placuszki smażymy na oliwie, na złoty kolor z obu stron, podajemy z łyżeczką konfitury wiśniowej i łyżeczką bitej śmietany (bez dodatkowego cukru!). Można je podać też z orzechami i syropem klonowym lub inną dowolną słodkością. Placuszki naprawdę zaskakują smakiem, są doskonałe i dietetyczne, no może prócz tej konfitury i śmietany !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz