kaszanka przed zawinięciem w folię |
Ale nie musi być nudna, sama kaszana. Dodajmy jej nieco charakteru!
Wersja I
Kaszanka z kiszoną kapustą
- Kaszanka - tyle kawałków ilu jest chętnych
- kapusta kiszona ok. 0,5 kg na 4-5 kawałków
- ziele angielskie mielonekminek
- pieprz, sól
- gruba folia aluminiowa
Kapustę najpierw spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna to lekko przepłukać, następnie odsączyć porządnie i posiekać. Doprawić zielem angielskim (najlepiej mielonym), kminkiem i pieprzem. Kaszankę naciąć wzdłuż i napakować solidnie kapusty (fot.1), następnie zawinąć w folię alu, tworząć szczelnie zamknięty pakiecik (fot.2). Tak przygotowane pakieciki ułożyć na mocno rozgrzanym grillu i pieczemy po ok. 10 minut z każdej strony.
Gotowe!
Wersja II
Kaszanka z cebulą i jabłkiem
- kaszanki oczywiście tyle ilu chętnych
- na każdą kaszankę ćwiartka jabłka
- kilka cebul
- sól pieprz
- gruba folia aluminiowa
Cebulę obrać i pokroić w piórka, lekko posolić i popieprzyć i delikatnie wygnieść. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Na folii ułożyć trochę cebuli, trochę jabłka, na to położyć kaszankę i zrobić z tego szczelnie zamknięty pakiecik. Tak przygotowane pakieciki ułożyć na mocno rozgrzanym grillu i pieczemy po ok. 10 minut z każdej strony.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz