czwartek, 12 kwietnia 2018

Krewetki z grilla

http://www.przychodzibaba.pl/s/cc_images/cache_2436993355.jpg?t=1366743933

Doskonała przystawka dla amatorów owoców morza !
Wychodzą 4 szaszłyczki po 5-6 krewetek, powiem szczerze, że czuć to malizną...

1 op. krewetek tygrysich ( ok. 20 szt.)
1-2 duże ząbki czosnku
oliwa
sos sojowy
tabasco
patyczki do szaszłyków

Krewetki rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Chyba, że mamy to szczęście mieszkać w jakimś bardziej cywilizowanym miejscu i mamy dostęp do świeżych krewetek. Wtedy trzeba je oczyścić z tej czarnej żyłki. Przygotować marynatę: 5-6 łyżek oliwy, 4 łyżki sosu sojowego, rozgnieciony czosnek, tabasco - to wszystko wymieszać i zalać marynatą krewetki. Powinny stać w tej marynacie minimum godzinę, ale im dłużej tym są lepsze. Jeśli możemy je przygotować kilka godzin wcześniej, to należy zmniejszyć ilość sosu sojowego, żeby nie były zbyt słone.

Następnie nabić je na posmarowane olejem patyczki do szaszłyków i piec na grillu po 4-5 minut z każdej strony. GOTOWE!! Fantastyczne bez żadnych dipów, chociaż można wykorzystać np klasyczny BBQ czy jakiś czosnkowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nalewka ze śliwek

  Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku 🙂   Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i po...